Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid dokáže zmenšit mozek stejně jako deset let stárnutí, zjistila studie

MRI scan, mozek, magnetická rezonance
iStock
Dušan Kütner
duk

Po dvou letech života světové populace s covidovou pandemií vědci získávají stále nová fakta o chování a vlivu koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19. Badatelé z Oxfordské univerzity nyní zjistili, že prodělání covidu může způsobit zmenšení mozku a jeho schopností jako deset let stárnutí. Dokonce i mírný případ COVID-19 může poškodit mozek a zhoršit myšlení, uvedli vědci ve studii publikované v prestižním časopise Nature.

Reklama

Covid má podle vědců z oxfordského Wellcome Center for Integrative Neuroimaging „alarmující dopad“ na duševní funkce člověka. Výzkumníci identifikovali poškození mozku spojené s covidem měsíce po prodělané infekci a zmenšení jeho velikosti odpovídající až deseti letům normálního stárnutí, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na studii.

Zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates

Miliardář Gates: Díky promoření je víc lidí imunních než díky vakcínám. V budoucnu přijdou další pandemie

Kolem 80 procent světové populace by v současnosti mělo být očkováno nebo přijít do styku s virem způsobujícím covid-19, uvádí průzkum citovaný Billem Gatesem. Zvláště varianta omikron zajistila pravděpodobně dostatečnou imunizaci velké části lidí.

Přečíst článek

Ke zkoumání změn v mozku využila neurovědkyně Gwenaelle Douaudová a její kolegové největší světovou databázi snímků z magnetických rezonancí mozku. Počáteční snímky mozku 785 dobrovolníků magnetickou rezonancí byly provedeny ještě před vypuknutím pandemie pro jiný výzkum, který byl součástí projektu britské Biobanky, jenž spojuje rozsáhlá genomická a podrobná klinická data pro půl milionu lidí.

Následné skenování bylo provedeno v průměru o 38 měsíců později. Do té doby mělo 401 účastníků pozitivní test na covid. Neinfikovaný zbytek sloužil jako kontrolní skupina, která byla podobná infikovaným co se týče věku, pohlaví a v mnoha rizikových faktorech včetně krevního tlaku, obezity, kouření, socioekonomického stavu a cukrovky. Účastníci studie ve věku 51 až 81 let byli většinou běloši. 

Vědci objevili nový způsob produkce biopaliv

Palivo pro auta vyrobené ze slunce, vzduchu a vody? Vědci říkají, jak na to

Evropa hledá náhradu za ruský zemní plyn a ropu. Možná by mohly pomoci nové technologie – třeba palivo vyrobené fotosyntézou v továrně. A vůbec to nemusí být úplné sci-fi.

Přečíst článek

Byli jsme docela překvapeni, když jsme viděli jasné rozdíly v tom, jak se mozek změnil u účastníků, kteří se nakazili,” řekla Douaudová. Zda účinky přetrvávají, nebo mohou být částečně zvráceny opravou neuronových sítí, vyžaduje další zkoumání, řekla. „Mozek je pružný a dokáže se sám léčit,” dodala.

Infikovaná skupina také vykazovala o 0,2 až dvě procenta větší zmenšení velikosti mozku ve srovnání s těmi, kteří nebyli infikováni, a vykazovala větší kognitivní pokles na základě jejich výkonu při provádění složitých úkolů. To bylo spojeno s atrofií nebo smrštěním v určité části mozečku – oblasti v zadní a spodní části mozku – spojené s poznávacími schopnostmi. Rozdíly mezi infikovanými a neinfikovanými účastníky byly výraznější u starších lidí.

Snížení o dvě procenta odpovídá právě asi deseti letům života. „Nyní bude důležité identifikovat mechanismy, které vedou k této degeneraci v akutní fázi onemocnění, abychom se mohli pokusit zasáhnout,“ dodala neurofarmakologička Leah Beauchampová z Florey Institute of Neuroscience and Mental Health v Melbourne.

Mezi infikovanými v průměru 4,5 měsíce před druhým skenováním vědci zjistili větší snížení tloušťky šedé hmoty v oblastech mozku spojených s čichem. Zjištění může pomoci vysvětlit zhoršený čich, který mnoho pacientů s covidem pociťuje v důsledku buď přímého virového poškození, nebo zánětu vyvolaného imunitní reakcí těla na virus.

„Ztráta šedé hmoty, která tvoří nejzevnější vrstvu mozku, představuje degeneraci,“ uvedla Beauchampová. „To je opravdu znepokojivé,” dodala. 

Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek

Evropa uvolňuje. Vědci ale před covidem stále varují

Jak rychle Omicron do Evropy vtrhl, tak rychle i mizí. Alespoň podle politiků. Stále více zemí starého kontinentu ruší omezení spojená s koronavirem. Vědci ale varují, že je to příliš brzy.

Přečíst článek

Virus SARS-CoV-2 je považován za respirační patogen, který napadá plíce. Při bližším pohledu na vir však lékařům dosud uniká velké množství neurologických komplikací – včetně následné zmatenosti, mrtvice a neuromuskulárních poruch – které se projevují během akutní fáze onemocnění. „Další účinky, jako je zhoršená koncentrace, bolest hlavy, senzorické poruchy, deprese a dokonce psychóza, mohou přetrvávat měsíce jako součást konstelace příznaků nazývaných ‚dlouhý covid’,“ podotkl Bloomberg.

Zjištění tak představují podle vědců pozoruhodný důkaz dopadu viru na centrální nervový systém. Bude ale zapotřebí další výzkum, aby vědci a lékaři zjistili, zda důkazy ze zveřejněné studie znamenají, že covid zhorší globální zátěž demence a neurodegenerativních stavů lidí ve společnosti, uvádí Bloomberg.

Covidová pandemie už stála světový zdravotnický systém odhadem 1,3 bilionu dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prodeje koňaku přes mírný pokles překonaly koronavirovou krizi

Po šampaňském hlásí jeden z nejlepších roků i výrobci proslulých francouzských koňaků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme