Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína je pro ruskou ropu destinací číslo jedna. Kupuje totiž levně

Ropa
iStock
 ČTK

Největšími dodavateli ropy do Číny byli Saúdové. Protože Rusko teď ropu nemá moc kam prodávat, Číňané ji levně berou od nich.

Reklama

Dovoz ropy z Ruska do Číny se v květnu meziročně zvýšil o 55 procent a dosáhl rekordu. Rusko tak z pozice hlavního dodavatele odstavilo Saúdskou Arábii, informovala dnes agentura Reuters. Kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za její invazi na Ukrajinu má teď Rusko omezené možnosti vývozu surovin, a tak je prodává se slevou. Toho využívají zejména rafinerie, včetně těch čínských.

Západ omezuje svou energetickou závislost na Rusku, a tím pádem i dovoz energií. Vedle ropy Čína zvyšuje i dovoz ruského termálního uhlí, který se v květnu meziměsíčně zvýšil o 51 procent. Čína je největším světovým dovozcem ropy i termálního uhlí, které se využívá v elektrárnách. Obdobně slev při nákupu zmíněných surovin z Ruska využívá Indie.

Čína podle tamní celní správy z Ruska minulý měsíc dovezla 8,42 milionu tun ropy, což odpovídá objemu zhruba 1,98 milionu barelů denně. V dubnu Peking z Ruska importoval 1,59 milionu barelů ropy denně. Čínské firmy, včetně státního rafinerského gigantu Sinopec a státní společnosti ZhenHua Oil, zvýšily nákupy ruské ropy s vysokými slevami.

Druhým největším dodavatelem ropy do Ruska byla v květnu Saúdská Arábie. Objem jejího dovozu vzrostl meziročně o devět procent na 7,82 milionu tun, tedy na 1,84 milionu barelů denně. To bylo méně než dubnových 2,17 milionu barelů ropy denně. Rusko se po 19měsíční pauze vrátilo na první místo.

Co se týče termálního uhlí, Čína čeká silnou letní poptávkou a surovinu také z Ruska nakupuje s výhodnou cenou. Minulý měsíc odtud dovezla 3,3 milionu tun této suroviny. Podle obchodníků se cena ruského uhlí nyní pohybuje kolem 170 dolarů za tunu, což je jen o něco méně než 175 až 185 dolarů za uhlí původem z Austrálie.

V meziročním srovnání však Čína dovezla termálního uhlí méně. Loni v květnu jej nakoupila čtyři tuny. Poptávka byla letos slabší vlivem vlastní vyšší produkce a nižší ekonomické aktivity kvůli protipandemickým uzávěrám.

Hlavním dodavatelem termálního uhlí do Číny je Indonésie. Její dodávky v květnu meziročně stouply téměř o devět procent na 12,2 milionu tun. Z Austrálie Čína v květnu nedovezla žádné uhlí.

Dubaj, ilustrační foto

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme