Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ státu pošle desítky miliard, vyplatí rekordní dividendu

Technici ČEZ, ilustrační foto
ČEZ
 ČTK

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii.

Reklama

Dividenda podle firmy odráží prodej rumunských aktiv. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák uvedl, že prodej rumunských aktiv se na dividendě podílí 9,50 korun na akcii před zdaněním. Mezi akcionáře bude rozděleno 28 miliard korun, stát jako majoritní akcionář získá asi 20 miliard korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ.

Loni ČEZ vyplatil akcionářům dividendu 34 korun za akcii před zdaněním. ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři. Většina vyplacené dividendy tak směřuje státu, hlasování na valné hromadě ČEZ vesměs končí podle přání ministerstva financí. Loni bylo mezi všechny akcionáře rozděleno 18,3 miliardy korun z předloňského očištěného zisku ČEZ, stát jako majoritní akcionář získal zhruba 12,8 miliardy korun.

Čistý zisk ČEZ loni meziročně klesl z předloňských 14,5 miliardy na 5,5 miliardy korun, tedy o 62 procent. Za poklesem podle firmy stály vyšší tvorba opravných položek kvůli prodeji rumunských aktiv, zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a zdražení emisních povolenek. Po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy ale čistý zisk vzrostl o 21 procent na 22,8 miliardy korun. Právě z očištěného zisku se dividenda vyplácí. Tržby skupiny stouply meziročně o čtyři procenta na 213,7 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2013.

Jaderná elektrárna Dukovany

Dukovany bez Ruska i Číny. ČEZ zaslal bezpečnostní dotazník třem zájemcům

Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ rozeslala dopis a zahájila bezpečnostní posouzení třech zájemců o stavbu nového jaderného bloku v dukovanské elektrárně. Oslovena byla francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP.

Přečíst článek

Akcionáři ČEZ naopak nakonec neschvalovali nominaci bývalého ministra dopravy Dana Ťoka do dozorčí rady firmy. Návrh jeho nominace sice potvrzovaly informace o nominacích do řídících a dozorčích firem s majetkovou účastí státu na webu ministerstva financí, ministryně financí Alena Schillerová však uvedla, že jako ministryně má k volbě vydat rozhodující pokyn a v případě Ťoka ho nevydá. V dozorčí radě firmy nenastaly ani žádné jiné změny.

Valná hromada energetické společnosti ČEZ se i letos táhla, první tři body jednání z devíti zabraly více než osm hodin. Nejvíce dotazů pokládal minoritní akcionář, kritik současného vedení firmy a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr. Tvrdil, že schůzi akcionářů zdržuje představenstvo, které si podle něj bere neúměrně dlouhé přestávky na odpovědi. ČEZ na to reagoval tak, že chce akcionářům poskytnout relevantní odpovědi, z nichž některé vyžadují čas. Šnobr a někteří další akcionáři po devíti hodinách valnou hromadu opustili, čímž počet dotazů výrazně klesl a projednávání bodů valné hromady se zrychlilo. Valná hromada skončila po zhruba deseti hodinách.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Informace ministerstva financí o dividendách ČEZ zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme