Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dluhy českých domácností u bank se blíží dvěma bilionům korun

peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Dluhy českých domácností u bank stouply v červnu meziměsíčně o 19,6 miliardy korun na 1,942 bilionu korun. Lidé si berou půjčky především na bydlení. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou (ČNB).

Reklama

Dluhy domácností rostou vytrvale od února 2016. Bilion korun překonaly v květnu 2010, v září 2017 se jejich objem přehoupl přes 1,5 bilionu. Lidé si berou půjčky především na bydlení. V červnu měly domácnosti dluhy z úvěrů za bydlení za 1,506 bilionu korun, proti květnu tak stouply o procento. Spotřebitelské úvěry se podle ČNB meziměsíčně zvýšily o 0,9 procenta, dosáhly 269 miliard korun.

Zadlužení firem naopak kolísá. Loni meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu a pak od srpna do října. V ostatních měsících klesalo. Od letošního ledna zadlužení firem zatím každý měsíc rostlo, pokles nastal až v červnu. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům mají při rozdělení podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé půjčky. V červnu jejich objem dosáhl 632 miliardy korun, což je 56 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru, uvedla banka.

Raiffeisenbank, pobočka

Českým bankám za první pololetí skokově rostly zisky

Česká spořitelna, Raiffeisenbank i UniCredit Bank vykázaly za letošní první pololetí dvouciferný nárůst zisku. Raiffeisenbank stoupl čistý zisk meziročně o 26 procent, UniCredit o 33 procent a České spořitelně dokonce o 43,4 procenta.

Přečíst článek

Ohýbání kovu, ilustrační foto

Česká ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta. Zklamání, říkají analytici

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lepší spoření na důchod chystá už dvacítka firem. Jedna z velkých bank stále chybí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme