Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny plynu v Evropě se vymrštily na rekord. Po Putinově příslibu spadly zase dolů

Nord Stream 2
Nord Stream 2
 ČTK

Vývoj cen zemního plynu v Evropě dnes připomínal skok o tyči. Dopoledne se cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v listopadu vymrštila až o 40 procent, poprvé zdolala laťku 160 eur (asi 4000 korun) za megawatthodinu, aby se tentýž den vrátila pod hranici 110 eur. Pád z vrcholu nastal v reakcí na Putinův příslib navýšení dodávek plynu.

Reklama

V úterý cena listopadového kontraktu vzrostla asi o 20 procent a poprvé překonala hranici 100 eur za megawatthodinu. Ve středu dokonce vystřelila až nad 160 eur za MWh. Jen za dva dny se tak cena plynu s dodáním následující měsíc zvýšila zhruba o 60 procent. Důvodem je vzestup ekonomické aktivity, nízké zásoby plynu i blížící se topná sezona. 

Objevila se rovněž obvinění, že Rusko manipuluje s cenou plynu, aby dosáhlo rychlého spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream 2. Rusko však zodpovědnost za růst cen odmítá.

„Trváme na tom, že Rusko nehraje žádnou roli v tom, co se nyní odehrává na evropském trhu s plynem,” uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Růst cen je podle něj důsledkem souběhu více faktorů, včetně snahy Evropské unie rychle přecházet k obnovitelným zdrojům energie, na což nejsou připraveny stabilní dodávky, poznamenala agentura DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin za současnou situaci viní Evropu, protože neuzavřela dostatek smluv o dlouhodobých dodávkách ruského plynu. „Jejich politikou bylo zbavovat se dlouhodobých kontraktů a tato politika se ukázala jako chybná,” řekl podle agentury AFP prezident na setkání s představiteli ruského energetického průmyslu. Dodal, že Rusko zvyšuje dodávky plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh.

V reakci na jeho slova se růstový trend otočil a ceny plynu v Evropě se vrátily pod 110 eur za MWh. 

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

Rychlým růstem cen energií včetně zemního plynu se už začala zabývat Evropská unie. Komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová uvedla, že EU plánuje do konce roku uskutečnit revizi pravidel trhu s plynem, aby zajistila, že rostoucí náklady na energii nenaruší zotavování ekonomiky z dopadů koronavirové pandemie. Podle dnešního prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové unie zváží mimo jiné oddělení dosud svázaných cen plynu a elektřiny či vybudování společných strategických rezerv plynu.

Simsonová rovněž uvedla, že zásoby plynu v Evropě jsou sice nižší než obvykle, ale dostatečné pro pokrytí spotřeby v zimním období. „Do konce roku navrhnu reformu trhu s plynem. V této souvislosti přezkoumám otázky skladování a bezpečnosti dodávek,” prohlásila. Unie by podle ní měla zvážit společné nákupy a urychlit přechod na levnější obnovitelné zdroje energií.

peníze, ilustrační foto

Poslední Babišův úplatek: 1250 korun na elektřinu a plyn do každé domácnosti

Energetická situace v Evropě, ale i v Asii se nadále zhoršuje. Někteří čeští dodavatelé elektřiny a plynu domácnostem už ohlásili podzimní zdražení až takřka o padesát procent. Premiér Babiš jim naopak slibuje, že jim na energie ze státní kasy přispěje.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: „Babišova drahota“ ničí nejvíce samotného Babiše

Kvůli drahému plynu musí Agrofert rušit výrobu hnojiv.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek
Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Premiér slíbil zlevňování. Ve světě přitom opravdu klesají ceny potravin i energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme