Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Běžný účet platební bilance skončil loni v přebytku téměř 90 miliard

ČNB
iStock
 ČTK

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil loni po dvou schodkových letech v přebytku. Činil 89,9 miliardy korun, uvedla Česká národní banka (ČNB). Předloni dosáhl schodek rekordních 415,3 miliardy korun.

Reklama

V přebytku skončil běžný účet platební bilance v devíti měsících loňského roku. Nejvýrazněji to bylo v listopadu, kdy přebytek dosáhl 43,5 miliardy korun. Naopak od května do července byl běžný účet platební bilance ve schodku. V červnu činil 47,9 miliardy korun, což bylo loni nejvíce.

V posledním měsíci loňského roku skončil běžný účet v přebytku 13,2 miliardy korun. „Bilance zboží a služeb skončila v přebytku ve výši 27,4 miliardy korun. V bilanci prvotních důchodů jsou na straně výdajů vykázány dividendy z přímých investic ve výši 20,7 miliardy korun,“ uvedla ČNB. V důchodech a kapitálových transferech je v prosincové bilanci zahrnuto aktivní saldo vůči institucím Evropské unie ve výši 43,5 miliardy korun.

V minulosti byl běžný účet platební bilance schodkový v letech 1994 až 2013. Poté byl několik let v přebytku, v roce 2020 měl rekordní hodnotu 113,7 miliardy korun. V nadcházejících dvou letech ale skončil opět ve schodku.

Údaje ČNB o platební bilanci jsou předběžné. Další zpřesnění lze čekat se čtvrtletními daty, která centrální banka zveřejní v březnu.

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Sazby a inflace klesají. Je to pro Čechy světlo na konci tunelu?

Po roce a půl konečně začaly klesat základní úrokové sazby. Po drastických sedmi procentech, kdy na hypotéku nedosáhl ani člověk s platem sto tisíc korun, se půjčky stávají dostupnější. Je to onen dlouho očekávaný přelom v ekonomické kondici naší země?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Sazby a inflace klesají. Je to pro Čechy světlo na konci tunelu?

Přečíst článek
Česká národní banka

Anketa: Analytici očekávají tento týden mírný pokles úrokových sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme