Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bez gigafactory český autoland skončí. Fiala proto tlačí na obce na Plzeňsku

Výroby v gigafactory VW
ČTK
 ČTK

Vláda nechá zpracovat studii o možných dopadech výstavby továrny na baterie do elektromobilů koncernu Volkswagen v Líních u Plzně na okolí. Zároveň bude pracovat na odstranění obav z negativních důsledků projektu. Funkce z letiště je připravena zajistit jinde. Po jednání se zástupci Plzeňského kraje a obcí to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). 

Reklama

„Jsem přesvědčen, že jsme dnes dosáhli značného posunu,” zhodnotil čtvrteční schůzku Fiala. Konečné dohody však dosaženo nebylo, jednání proto budou podle premiéra pokračovat na pravidelné bázi. Podotkl, že se všechny strany shodly na důležitosti projektu pro české hospodářství.

Volkswagen

Stavba gigafactory může začít ve třetím čtvrtletí 2024. Rozhodne se v listopadu

Stavba továrny na výrobu baterií pro elektromobily koncernu Volkswagen by měla, v případě odsouhlasení projektu, začít na záložním armádním letišti Líně u Plzně ve třetím čtvrtletí roku 2024. Takzvaná gigafactory by pak měla zahájit výrobu v roce 2027, řekl člen představenstva Škody Auto Martin Jahn. Podle dřívějších informací by měly být vedle Česka ve hře ještě lokality v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek

Jedním z bodů dnešního jednání byly podle Fialy obavy z možných negativních dopadů továrny na okolí. Kraje a obce se obávají například zvýšené kriminality nebo ztráty některých funkcí, které jsou nyní na letišti, například letecké záchranné služby. Vláda se proto se zástupci kraje a obcí dohodla na tom, že budou společně pracovat na odstranění těchto obav. V této souvislosti vláda nechá i zpracovat studii o možných důsledcích výstavby a fungování továrny na její okolí. Bezpečnostní funkce z letiště pak v případě výstavby továrny zajistí na jiném místě v kraji.

Nová etapa komunikace

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) i technický náměstek plzeňského primátora Pavel Bosák (Piráti) konkrétní jednání ocenili a označili ho za počátek nové etapy komunikace mezi vládou a zástupci samospráv. „Komunikace směrem ke kraji a k obcím nebyla ze strany vlády v posledních měsících optimální, pan premiér se za to nepřímo omluvil. Dneškem začala snaha psát novou kapitolu v té komunikaci," řekl ČTK hejtman Špoták.

„Oceňuji to, že se konečně jedná na nejvyšší úrovni, že ten, kdo projekt gigafactory chce postavit, jedná přímo s městem Plzeň. Moc si vážím i přímého jednání i toho, jak jsme se v rámci diskuse informovali o našich stanoviscích," uvedl náměstek plzeňského primátora Bosák.

Výroby v gigafactory VW

Vláda podpořila stavbu gigafactory VW u Plzně. Česko o ní soupeří s Polskem a Maďarskem

Kde nakonec bude stát další evropská továrna na baterie koncernu VW by mělo být jasno do konce roku. Češi dali zelenou lokalitě u Plzně. Ve hře jsou ale ještě místa v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek

Volkswagen, do kterého patří i česká Škoda Auto, by měl o lokalitě pro továrnu, takzvanou gigafactory, ve střední Evropě rozhodnout mezi Českem, Maďarskem a Polskem do konce letošního roku. To ale znamená, že v listopadu by měl od české strany získat garantovaný příslib vyřešení nezbytných podmínek. Mezi ty patří změna územního plánu, vybudování zdrojů vody a energie nebo silničního přivaděče.

Případná výstavba gigafactory na 185 hektarech by mohla začít ve třetím čtvrtletí roku 2024 a továrna by mohla vyrábět v roce 2027. Počítá se s postupným vytvořením více než 4000 kvalifikovaných pracovních míst, uvedl minulý týden člen představenstva Škody Auto Martin Jahn. Hodnota továrny má být 120 miliard korun.

Škoda Enyaq IV

Škoda Auto prodala o skoro 30 procent méně aut. Je na tom nejhůř ze skupiny VW

Automobilka Škoda Auto v období od ledna do července prodala 421 800 vozů, meziročně o 28,5 procenta méně. To představuje nejvýraznější pokles ze všech automobilových značek koncernu Volkswagen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Autoprůmysl vyškolily krize. Jako tahoun české ekonomiky ještě posílí, říká Martin Jahn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme