Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie ČEZ kvůli návrhu Pirátů zažily nevídaný sešup

Burza cenných papírů Praha
Aktron / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Akcie ČEZ v pondělí odepsaly 11 procent. Zřejmě kvůli zprávám, že Piráti navrhují vyšší zdanění energetických firem.

Reklama

Pražská burza v úvodu týdne výrazně oslabila, index PX klesl o 2,18 procenta na 1260,11 bodu. Níže index naposledy uzavíral v první polovině března. Dolů ho dnes táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, které ztratily téměř 11 procent, podle analytiků zřejmě kvůli zprávám, že jedna z vládních stran navrhuje vyšší zdanění energetických firem. Naopak se dařilo Komerční bance, získala přes procento. 

Cenné papíry ČEZ přišly před úterní valnou hromadou o 10,91 procenta a propadly se na 1045 korun. „Jedná se o největší jednodenní ztrátu za více než dva roky. V březnu 2020 kvůli pandemii koronaviru oslabil ještě o více než 11 procent. Dnes akcie energetické společnosti ztrácely kvůli zprávám, že vládní Piráti navrhují vyšší daně pro energetické firmy,” uvedl analytik investiční společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč.

Zobchodovaný objem akcií ČEZ byl velmi vysoký, celkově se na trhu podle makléře Davida Brzka z Fio banky zobchodovalo přes 1,4 miliardy korun. Podotkl, že výprodeje investorů odstartovaly informace o zvažované sektorové dani. „Přestože ve vládní koalici nepanuje nad tímto krokem shoda a nejsilnější ODS je dlouhodobým odpůrcem sektorových daní, zvýšené politické riziko stačilo k odstartování výraznější korekce předchozích růstů,” míní Brzek.

Z předních titulů se v pondělí nedařilo ani rakouským emisím, Erste Bank odepsala půl procenta na 642 korun a pojišťovna VIG 0,74 procenta na 540 korun.

Propad indexu mírně brzdily české banky. Cenné papíry Komerční banky si polepšily o 1,3 procenta na 699 koruny a Moneta Money Bank zdražila o půl procenta na 78,90 koruny.

Dukovany

Lukáš Kovanda: Sektorová daň vrací Česko k socialismu. Gottwald by návrhu tleskal

V Česku ožil přízrak sektorové daně. Po jejím zavedení v oblasti energetiky volají hned čtyři z pěti vládních stran, kromě ODS. V čele šiku za zavedení sektorového zdanění stojí Piráti, nečekaně se ovšem přidává také Národní rozpočtová rada. Její nový šéf Mojmír Hampl žádá sektorovou daň nejen na energetiku, ale také na banky. Zdůvodňuje to věru marxistickým slovníkem. Energetické společnosti a banky prý mají za současné válečné situace „nezasloužené žně“, tedy pochopitelně ziskové žně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: Vládní přešlapávání a nejistota kolem ČEZ nás stojí miliardy

Přečíst článek
Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme