Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

DJ z banky. David Solomon boří zažité představy o bílých límečcích

David Solomon, šéf Goldman Sachs
ČTK
Zdeněk Pečený

Šéf investiční banky Goldman Sachs David Solomon má k typickému korporátnímu kravaťákovi z banky hodně daleko. Do práce jezdí metrem, kávu mu nepřipravuje sekretářka a ve volném čase produkuje taneční hudbu či vystupuje jako DJ D-Sol na festivalech a v klubech. Svůj nezvyklý koníček musí Solomon před lidmi z finančního světa často obhajovat. Naposledy se na toto téma rozhovořil začátkem prosince v podcastu The Sound of Success. Jeho podřízení zase nemohou skousnout to, že má čas věnovat se hudbě, zatímco oni nemají ani čas se vyspat. 

Reklama

Zatímco během dne jako Solomon domlouvá velké transakce a jako generální ředitel a šéf představenstva řídí jednu z nejmocnějších investičních bank světa Goldman Sachs, po pracovní době se věnuje překvapivému koníčku: dýdžejství. 

Solomon hraje v prestižních klubech a na festivalech. Na začátku své hudební kariéry vystupoval pod pseudonymem DJ D-Sol ve snaze tajit své skutečné jméno. Jak se ale informace o jeho zálibě šířily nejen finančním světem, přestalo to dávat smysl. 

Hraje DJ D-Sol

Když se Solomon před pár lety pochlubil s detaily o svých začátcích za mixážním pultem, ukázalo se, že za startem jeho DJské kariéry stál britský hudební veterán Paul Oakenfold. Ten mu nabídl, aby si zahrál první hodinu po otevření newyorského klubu s tím, že během první hodiny je jedno, jestli to bude dobré, nebo ne.  

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

„Ale kolem půlnoci se klub už začal plnit a mě to učarovalo,“ řekl v předloňském lednovém podcastu JJ Redicka. „Ta schopnost komunikovat s publikem a vidět, jak na hudbu reaguje, byla skvělá. Začal jsem na svém hraní více pracovat.“

Když pak v červenci roku 2017 o jeho zájmu o elektronickou hudbu napsal deník New York Times, Solomon si řekl, že se buď hudbě musí věnovat naplno, anebo s tím úplně skončit. „Rozhodl jsem se do toho jít,“ vzpomíná. 

Blíže mladým

Šéf Goldmanů, který mezi své oblíbené umělce řadí Bruce Springsteena, Bee Gees nebo Barryho Manilowa, musí svůj nezvyklý koníček často obhajovat. Naposledy se na toto téma rozhovořil začátkem prosince v podcastu The Sound of Success. Mluvil o tom, že DJing pomáhá rovnováze jeho levé a pravé mozkové hemisféry. 

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Borkovec z Partners: Ekonomika bude za rok k nepoznání. Pandemii neustojí

Češi jsou naivní a impulzivní investoři. A k tomu mají krátkou paměť, míní Petr Borkovec, zakladatel Partners, jedné z nejsilnějších finančně-poradenských firem na trhu. Jinak si totiž nedovede vysvětlit, proč dávají ohromné peníze do všeho možného, včetně kryptoměn, junk dluhopisů či kvazifondů. „Musíme se připravit se na to, že za rok nebude nic jako dřív,“ varuje finančník, který usiluje o získání bankovní licence.

Přečíst článek

„Moje analytická strana mysli mi pomáhá v mé bankovní kariéře. Dlouho jsem ale neměl možnost rozvíjet svoji kreativní stránku. Nyní vidím, že to funguje. Pomáhá mi to relaxovat.“ Finančník se svěřil, že v bance mu jeho hraní rozmlouvali s tím, že by mu mohlo ublížit v jeho kariéře investičního bankéře. „Přemýšlel jsem o tom a pak jsem si řekl, že nedělám nic špatného a baví mě to. Takže s tím končit nebudu.“

Deník New York Post s odkazem na zdroj blízký Solomonovi uvnitř Goldman Sachs uvedl, že spousta zaměstnanců koníček svého šéfa přijala a je na něj dokonce pyšná. „Lidé respektují odhodlání a on na tom opravdu tvrdě pracuje,“ řekl zdroj deníku. „Snaží se dát příklad, že by se zaměstnanci měli snažit najít si koníček i mimo práci, a navíc má díky hudbě blíže k mladším zaměstnancům.“ 

Končí nelehký rok

Podle ohlasu na sítích i jinde to ale nevypadá, že všichni zaměstnanci nad koníčkem svého generála jásají. Řada z nich by si možná nějaké to hobby také ráda našla, ale to není snadné, když v práci tráví i 100 hodin týdně. Řada juniorních pracovníků se tedy ptá, kolik času bance vlastně věnuje její šéf, když má čas produkovat vlastní hudbu a létat na vystoupení po celém světě, zatímco oni mají problém vyšetřit si alespoň nepracovní neděle.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Kritika se na hlavu Solomona snáší i za to, že nefandí práci z domova, dokonce i v době, kdy se začala světem šířit nebezpečnější varianta covidu označovaná jako delta, tlačil návrat svých podřízených do kanceláře. 

Přestože si Solomon přijde v bance na miliony dolarů ročně – loni si vydělal přes 17 milionů dolarů, rok předtím ještě o 10 milionů více – bere investiční bankéř svoji hudební kariéru velmi vážně. V roce 2018 dokonce založil vydavatelství Payback Records. Veškeré zisky z něj ale věnuje americkým charitativním organizacím, které bojují s pandemií závislosti Američanů na opiátech.

Elon Musk

Osobností roku časopisu Time je vizionář bez domova, Elon Musk

Nenarodili jste se do saúdské královské rodiny, a přesto se chcete stát dolarovým miliardářem? Máte ještě několik možností, jak toho docílit, píše server magazínu Time, který za osobnost roku 2021 označil podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Přečíst článek

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankéř David Solomon ukončil kariéru nočního dýdžeje

Šéf Goldmanů skončil jako dýdžej. Na šikmé ploše se ale ocitá i jeho kariéra bankéře

Přečíst článek
Wall Street

Žně pro americké bankéře. Osmimístné výplaty se množí jak na běžícím pásu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme