Reklama

Světoví lídři vyzvali k agresivním opatřením v oblasti ochrany klimatu

Tisková konference ke zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN
ČTK
 ČTK

Po znepokojivé zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN o závažných a nezvratných důsledcích globálního oteplování vyzval generální tajemník OSN António Guterres politiky, soukromý sektor a občanskou společnost k odpovědnosti a činnosti.

Reklama

Na rychlou změnu v chování apeloval také britský premiér Boris Johnson nebo zmocněnec Spojených států pro otázky klimatických změn John Kerry.

„Pokud spojíme síly teď, můžeme odvrátit klimatickou katastrofu. Ale jak dnešní zpráva IPCC jasně ukazuje, nemáme času nazbyt a žádný prostor pro výmluvy. Spoléhám na lídry států a všechny zainteresované, že zajistí, aby byla (konference o klimatu) COP26 úspěšná,” uvedl António Guterres. Dnešní zpráva je podle něj poslední výstrahou a „musí být umíráčkem pro uhlí a další fosilní paliva, než stihnou zničit náš svět”. Konference o klimatu se bude konat na podzim v Glasgow.

Guterres také uvedl, že globální oteplování se týká celé planety a vyspělé země musí pomáhat „zejména těm nejchudším a nejzranitelnějším státům, na které probíhající změny dopadají nejtíživěji, ačkoli za současnou klimatickou krizi nesou nejmenší odpovědnost”.

Uhlí patří minulosti

K ochraně přírody vyzval i britský premiér Boris Johnson. „Dnešní zpráva nás nutí k vážnému zamyšlení a je jasné, že příští desetiletí bude klíčové pro zajištění budoucnosti naší planety. Víme, co je třeba udělat pro omezení globálního oteplování - nechat uhlí minulosti a přejít k čistým zdrojům energie, chránit přírodu a poskytovat finance na boj s klimatem zemím v první linii,” uvedl v prohlášení pro tisk Johnson.

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Elektroauta. Kdo za ně bude potrestán?

V Česku je registrováno 6,2 milionu aut, to je aktuální číslo, které nepřetržitě roste. Před půl rokem to bylo jen 6,1 milionu. Od začátku roku si lidé koupili téměř sto tisíc aut.

Přečíst článek

„Jak IPCC ukázala, dopady klimatické krize, od extrémních veder přes požáry až po intenzivní srážky a záplavy, se budou nadále zesilovat, pokud nezvolíme pro sebe a další generace jiný směr. Nyní je potřeba opravdu jednat. Všechny hlavní ekonomiky se musí v tomto kritickém desetiletí zavázat k agresivním opatřením v oblasti klimatu,” uvedl zvláštní zmocněnec Spojených států pro otázky klimatických změn John Kerry.

Francouzský klimatolog Christophe Cassou, který se podílel na přípravě zprávy IPCC, popisuje aktuální změny klimatu jako „cestu bez zpáteční jízdenky”, píše Le Monde.

„Pokud nesnížíme naše emise výrazně, rychle a trvale, omezení oteplení na 1,5 stupně Celsia bude mimo naše možnosti,” varuje klimatoložka Valérie Massonová-Delmotteová, spolupředsedkyně skupiny I panelu OSN, která připravila dnešní zprávu. „Na druhou stranu, pokud budeme jednat nyní, uvidíme výsledky za deset až dvacet let. Pokud je nyní nemožné vrátit zpět některé změny klimatu, ke kterým došlo, ještě stále můžeme zpomalit stoupání hladiny moří nebo stabilizovat extrémní výkyvy počasí,” cituje klimatoložku list Le Monde.

Elektromobil, ilustrační foto

Evropský boj za klima nedělá starost jen automobilkám

Prodej nových aut na benzínový či dieselový pohon bude možná v Evropské unii od roku 2035 prakticky vyloučen.

Přečíst článek

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme