Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Superbohatí lidé mají stále více peněz. Všem vládne Bernard Arnault

Šéf LVMH a nejbohatší člověk světa Bernard Arnault
ČTK
 ČTK

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes opět Bernard Arnault. List majetek majitele podniku prodávajícího luxusní zboží LVMH vyčíslil na 233 miliard dolarů (5,5 bilionu korun). To je o 22 miliard dolarů více, než kolik měl tento Francouz podle Forbesu loni.

Reklama

Druhým nejbohatším člověkem je stejně jako loni zakladatel automobilky Tesla Elon Musk se 195 miliardami dolarů, následovaný zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem se 194 miliardami dolarů.

Seznam mapuje lidi s majetkem v hodnotě alespoň jedné miliardy dolarů. Letos se do něj stejně jako loni probojovalo i 11 Čechů. Přestože tuzemští podnikatelé dál bohatli, v globální konkurenci jejich pozice povětšinou oslabovala. Nejvýše postaveným zástupcem Česka se třetí rok po sobě stala Renáta Kellnerová, která se znovu jen těsně nevešla do první stovky, když se svými 18 miliardami dolarů skončila na 104. místě. Loni se tato žena, jež společně s dětmi vlastní investiční skupinu PPF a rodinný holding Amala, umístila na 101. příčce.

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Dnes jsou tomu přesně tři roky, kdy při nehodě vrtulníku na Aljašce přišel o život český miliardář Petr Kellner. „Zapaluju svíčku. A nejen dnes vzpomínám,“ napsal dnes na Twitteru jeho bývalý kolega Vladimír Mlynář. Miliardová kola PPF, kterou Kellner před více než třiceti lety zakládal, se už třetím rokem točí dál bez svého zakladatele. Jeho hlavní vize ale s impériem, nad nímž převzala kontrolu vdova Renáta, zůstávají. Jak šel čas s PPF i Kellnerem připomínáme jeho slovy.

Přečíst článek

Forbes letos do žebříčku zařadil 2781 lidí, což je o 141 více než loni. Superbohatí mají také více peněz než kdykoli předtím, jejich celkový majetek dosáhl 14,2 bilionu dolarů - o dva biliony více než před rokem. Nejvíce miliardářů je stále občany Spojených států, Čína zůstává druhá. Ženy tvoří mezi miliardáři 13 procent.

Bohatší než před rokem jsou dvě třetiny miliardářů na planetě. Nikdo si ale nepolepšil tolik jako Mark Zuckerberg, který za jediný rok vydělal 116,2 miliardy dolarů díky tomu, že se téměř ztrojnásobila cena akcií jeho společnosti Meta Platforms. Zuckerberg se vyhoupnul z 16. místa na 4., jeho majetek se odhaduje na 177 miliard dolarů.

Král fast fashion Ortega si mne ruce. Zara a spol. obstály v konkurenci levného dovozu z Číny

Král fast fashion Španěl Amancio Ortega bohatne. Jeho módní impérium Inditex, které vlastní Zaru a další značky oděvů, loni zvýšilo čistý zisk o téměř třetinu.

Přečíst článek

První pětku uzavírá Larry Ellison ze společnosti Oracle s odhadovaným majetkem 141 miliard dolarů. Nejbohatším 20 lidem světa tak dominují především Američané z technologických gigantů, tedy kromě Ellisona zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin nebo bývalí šéfové Microsoftu Steve Ballmer a Bill Gates.

Americký Forbes sestavuje seznam nejbohatších lidí planety od roku 1987. Při určování hodnoty jejich bohatství oceňuje různá aktiva, včetně soukromých společností a investic, nemovitostí, privátních letadel, luxusních automobilů, uměleckých děl atd.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme