Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší Ind vsadil na zelenou energii a míří mezi 100miliardáře

Mukeš Ambani, nejbohatší Ind
ČTK
Stanislav Šulc

Seznamte se s Mukešem Ambanim, nejbohatším Indem a také Asiatem, který se díky rozhodnutí vsadit na zelenou energii blíží prestižnímu klubu lidí s majetkem 100 a více miliard dolarů.

Reklama

Akcie společnosti Reliance Industries v pátek výrazně posílily a dosáhly rekordu na indické burze. Stalo se tak v důsledku prohlášení jejího klíčového muže - Mukeše Ambaniho -, v němž se přihlásil k zelené energii. Ambaniho společnost letos má do ekologičtější energie investovat 10 miliard dolarů a plánuje výrobu levných elektráren z obnovitelných zdrojů, zejména vodní. Plán je plně v souladu s cíli indické vlády premiéra Narendry Modiho, který se zavázal k ekologizaci indického subkontinentu.

Ambaniho prohlášení a následné zvýšení cen akcií jeho energetické společnosti podle agentury Bloomberg značně přiblížilo nejbohatšího muže Asie ke klubu takzvaných 100miliardářů. V něm jsou lidé, jejichž majetek přesahuje 100 miliard amerických dolarů a v současnosti má deset členů. Majetek Mukeše Ambaniho Bloomberg v současnosti oceňuje na 92,5 miliard dolarů, podobně jako majetek francouzské dědičky kosmetické skupiny L’Oréal a nejbohatší ženy světa Françoise Bettencourtové Meyersové.

Zlatá ryba, ilustrační foto

Klub těch opravdu nejbohatších se za poslední rok rozrostl

Majetek v hodnotě 100 a více miliard dolarů má v současnosti celkem deset lidí. Nejčastěji zakladatelé big tech firem.

Přečíst článek

Jmění nejbohatšího Inda by navíc mohlo zanedlouho ještě vzrůst, protože podle Bloombergu v současnosti o vstupu do Reliance Industries jedná saúdsko-arabská těžební společnost Saudi Aramco, a to v hodnotě 25 miliard dolarů.

Uznávaný inovátor

Mukeš Ambani je ve světě byznysu uznáván pro svou schopnost transformovat a inovovat. Například po vstupu na telekomunikační trh se mu podařilo stát jedničkou na miliardovém indickém trhu. Jeho digitální divizi zase podpořili významní globální partneři včetně Facebooku.

Jeho hlavním byznysem však zůstává Reliance Industries, podnik založený jeho otcem, po jehož smrti se původní společnost rozdělila na dvě a každou ovládl jeden z jeho synů. Mukešovi se podařilo vybudovat jeden z největších světových chemických podniků, za což obdržel celou řadu ocenění včetně Podnikatele roku v soutěži poradenské společnost EY. Naopak jeho mladší bratr se dostal do finančních potíží a v roce 2019 mu hrozil soud. Mukeš mu však poskytl potřebné prostředky.

Elon Musk,

Elon Musk bydlí v modulárním domku za 50 tisíc dolarů

Elon Musk je sice jedním z nejbohatších lidí na světě, místo rozsáhlé luxusní rezidence ale obývá modulární domek v hodnotě 50 tisíc dolarů.

Přečíst článek

Milovník luxusu

Jeho manželkou je Nita Ambani a společně mají dva syny Akaše a Ananta a dceru Išu. Bydlí v 27podlažní budově v Bombaji, jejíž hodnota činí 1 miliardu dolarů a době dokončení byla označena za nejdražší soukromou rezidenci světa. Jen na běžný chod budova potřebuje personál o 600 lidech.

Další známkou Ambaniho spotřeby pak je dar, který věnoval své ženě Nitě k jejím 44. narozeninám. Byl to letoun Airbus A319 v hodnotě 60 milionů dolarů, který byl celý předělán, aby v něm byl obývák, ložnice, pracovna, vířivka i bar s výhledem.

Whisky se vrací na výsluní

Whisky je hit a její odbyt roste o desítky procent

Na producenty slavného destilátu silně dopadla pandemie, ale také vysoká cla v některých zemích.

Přečíst článek

Hawker Chan v Singapuru.

Michelinské bistro nabízelo jídlo za 45 korun, teď o prestižní hvězdu přišlo

Singapurské bistro dosud známé tím, že vaří nejlevnější michelinské jídlo, o svoje místo v prestižním gastronomickém průvodci přišel.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Indický podnikatel Gautam Adání

Miliardář Adání si za den polepšil o 7,7 miliardy dolarů, je nejbohatším člověkem v Asii

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme