Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Může si muzikant vydělat tolik, aby byl miliardářem? Brit Paul to dal

Beatles 1966
Wikimedia Commons
Tereza Zavadilová
tzv

Beatles se dnešním padesátníkům zdáli poněkud staří už v době jejich dětství. Což je logické, když největší slávu prožil liverpoolský boyband ještě před jejich narozením, začátkem šedesátých let. Sláva překonala dekády. Nakonec se Paul McCartney nyní stal prvním britským miliardářem, který si jmění vydělal hudbou.

Reklama

Z původní čtveřice "brouků" už žijí jen dva: zpěvák, skladatel a basák Paul McCartney, kterému teď v červnu bude 82, a bubeník Ringo Starr. Dlouhá životní dráha Paula McCartneyho se odrazila i ve výši jeho majetku: jako jediný muzikant se dostal na listu nejbohatších Britů Sunday Time Rich List mezi miliardáře. Hranici miliardy liber překročil teď, majetek mu meziročně vzrostl o 50 milionů liber. 

McCartnery je na 165. místě žebříčku čítajícího 350 jmen nejbohatších Britů. Z umělců je těsně za ním s 945 miliony liber nejvýše spisovatelka J.K. Rowlingová, z hudebníků se tam dostal ještě Elton John, ten má ale "jen" necelou půlmiliardu liber.  Ringo Starr se do žebříčku nedostal, média odhadují jeho majetek na 350 milionů liber - také prý kvůli tomu, že je dobrý investor. Mimochodem, jeho britské panství od něj kdysi koupil český žralok Radovan Vítek. 

Paul McCartney Raph_PH, Wikimedia Commons

Agentura AP připomíná, že žebříček počítá majetek Paula McCartneyho dohromady s jeho poslední - třetí- manželkou Nancy Shevellovou. Ona sama pochází z bohatých poměrů, z rodiny Mike Shevella, který provozoval významnou firmu s americkými trucky.  Nakonec ale firma New England Motor Freight zkrachovala, přesto podle AP Shevellová do vztahu přinesla asi 50 milionů dolarů.  Rodina McCartneyho je vůbec vcelku podnikavá: dcera Stella je úspěšnou módní návrhářkou s úspěšnou značkou, která vytvořila například večerní svatební šaty Megan Markle, a její matka, Paulova první žena Linda, která zemřela koncem devadesátých let, založila úspěšnou značku veganských potravin Linda McCartney Foods.

McCartney ani přes pokročilý věk nezahálí: podle Sunday Times jeho majetek vzrostl díky turné 2023 Got Back, rostoucí hodnotě jeho archivního katalogu a coververzi písně "Blackbird" od Beatles na albu "Cowboy Carter" od Beyoncé.

Reklama

Seznamu nejbohatších Britů vévodí rodina Gopi Hinduji s majetkem přes 37 miliard liber, který vydělala skrze svůj finanční a mediální konglomerát Hinduja. Druhý je s 29 miliardarmi oděský rodák Leo Blavatnik, který vydělal na privatizaci ropných firem po pádu SSSR a vlastní největší podíl ve Warner Music.

Šéf LVMH a nejbohatší člověk světa Bernard Arnault

Superbohatí lidé mají stále více peněz. Všem vládne Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes opět Bernard Arnault. List majetek majitele podniku prodávajícího luxusní zboží LVMH vyčíslil na 233 miliard dolarů (5,5 bilionu korun). To je o 22 miliard dolarů více, než kolik měl tento Francouz podle Forbesu loni.

Přečíst článek

Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

Skokan mezi českými miliardáři. Strnad překonal Babiše, Zavorala i Dospivu

Mezi dolarové miliardáře se letos opět dostalo 11 Čechů, z nichž nejbohatší je nadále dědička investiční skupiny PPF Renáta Kellnerová s majetkem 18 miliard dolarů (v přepočtu asi 421 miliard korun). Skokanem roku se stal zbrojař Michal Strnad, který se ve světovém žebříčku meziročně posunul nahoru o stovky příček. S majetkem 4,4 miliardy dolarů (103 miliard korun) je mezi Čechy na šestém místě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sam Altman z OpenAI financoval velký výzkum základního příjmu. Peníze za nic zlepšují lidem život, tvrdí vědci

Sam Altman z OpenAI financoval velký výzkum základního příjmu. Peníze za nic zlepšují lidem život, tvrdí vědci

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme