Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hlavní hygienička: Lockdown bez nouzového stavu nepůjde, zatím není v plánu

Pavla Svrčinová, hlavní hygienička
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Lockdown, neboli uzavření celé společnosti, není podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové v plánech ministerstva. Nemůže být, dokud nebude vyhlášen nouzový stav. A na Vánoce podle ní takové predikce zatím nejsou.

Reklama

Současná opatření včetně O-T-N, tedy kontroly očkování, testu či prodělané nákazy, jsou podle Svrčinové poměrně silná, dalším zpřísněním by mohlo být zkrácení platnosti PCR testů na jeden den, případně omezení počtu účastníků hromadných akcí nebo služeb jeden na jednoho.

Ministerstvo má podle Svrčinové plán opatření, podle kterého postupuje. „Už jsem několikrát zdůrazňovala, že jakékoliv lockdowny v tom plánu zaujímají místo, až když bychom došli k nouzovému stavu,” uvedla Svrčinová. Predikce pro vánoční období podle ní takové nejsou. „Ale bude to vyžadovat součinnost všech občanů,” dodala. Mají se jít očkovat, nosit roušky, dodržovat rozestupy a dezinfikovat si ruce.

„Pouze v případě, že by došlo k vyhlášení nouzového stavu, máme v plánu omezení poskytování služeb jedna osoba na jednu osobu a omezení počtu návštěvníků na hromadných akcí a podobně. Lockdown rozhodně v našich plánech nehraje žádnou roli,” dodala.

Petr Fiala, ODS

Fialova vláda sleví z předvolebních slibů ohledně osekání dluhu, euro nepřijme

Uniklé fragmenty programového prohlášení vlády v ekonomické oblasti naznačují, že pravděpodobná Fialova vláda poněkud sleví z razance předvolebních slibů obou koalic, které ji tvoří, a to přímo v klíčové oblasti veřejných financí.  

Přečíst článek

Pokud se data budou výrazně zhoršovat a současná opatření situaci nezlepší, mohlo by skončit uznávání negativních testů na všechny typy akcí. „Dalším možným mezistupněm je provádění PCR testu v ten samý den, kdy se účastníte jakékoliv akce. Možností je víc,” dodala.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že to, jestli budou další zpřísnění, záleží na chování lidí. „Pokud jsou tady hromadné akce, kde se nekontroluje O-T-N, kde se nekontroluje ochrana dýchacích cest, tak se pořadatelé takových akcí nemůžou divit, že dojde k nějakému zpřísnění,” dodal. Pokud ale budou vyžadována a dodržována opatření, není podle Vojtěcha nutné dál zpřísňovat.

V posledních dvou dnech přibylo do statistik přes 9000 pozitivních testů. V nemocnicích je 2300 lidí a 300 potřebuje intenzivní péči. „Počet pozitivně testovaných bude růst. Je to o tom, jak se to propíše do nemocnic. Pokud se bude situace v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče zhoršovat, budeme muset tato opatření zavést,” dodal ministr.

fronty před Pražskou plynárenskou

Inflace bude nad šest procent, čeká Mojmír Hampl

ČEZ oznámil, že od příštího roku zdraží elektřinu o zhruba jednu třetinu. A řada dalších firem avizuje, že zvýšené náklady, nejen za energie, ale i ostatní vstupy, promítne od příštího roku do cen svých výrobků či služeb.

Přečíst článek

kontrola bezinfekčnosti v restauracích a kavárnách

Restauratéři se bouří proti zpřísňování. Covid je loni připravil o 76 miliard

České hospody a restaurace se bouří. Není divu, Češi loni totiž kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie, plyne z nových dat Eurostatu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá

Přečíst článek
Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme