Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fialova vláda sleví z předvolebních slibů ohledně osekání dluhu, euro nepřijme

Petr Fiala, ODS
ČTK
Lukáš Kovanda

Uniklé fragmenty programového prohlášení vlády v ekonomické oblasti naznačují, že pravděpodobná Fialova vláda poněkud sleví z razance předvolebních slibů obou koalic, které ji tvoří, a to přímo v klíčové oblasti veřejných financí.  

Reklama

Zatímco koalice Spolu před volbami chtěla snižovat schodek veřejných financí na úroveň 1,5 procenta HDP do roku 2025 a koalice PirStan pod tři procenta HDP, Fialova vláda se chce spokojit se snížením na úroveň tří procent. Musí tedy najít úspory za zhruba sto miliard korun, což je realistický cíl.  

Snížení schodku na úroveň tří procent HDP by Česku umožňovalo od roku 2025 plnit toto maastrichtské kritérium pro přijetí eura. Pokud by plnila i kritéria další, což je poměrně pravděpodobné, mohla by další vláda tedy po roce 2025, v dalším řádném volebním období, zahájit proces vstupu do eurozóny.  

Pokles příjmů z daní je v ČR v rámci zemí EU zcela nejvyšší, upozorňuje studie Národní rozpočtové rady.

Konsolidace veřejných financí ČR se vymyká kvůli daním, varují ekonomové

V Česku za Babišovy éry klesaly daně nejvíce ze všech zemí EU a příjmy veřejných rozpočtů se ztenčovaly. V kombinaci s potřebou vyšších výdajů potřebných na boj proti covidu se díry v rozpočtech jen umocňovaly. Nyní přichází čas na ozdravení veřejných financí. Pán je ale podle ekonomů z Národní rozpočtové rady málo ambiciózní, Česko je v tomto ohledu drží na chvostu zemí EU.

Přečíst článek

Pro nyní nastupující Fialovu vládu však tato otázka nebude aktuální, jak se opakovaně v těchto dnech vyjadřují zejména zástupci koalice Spolu. To je rozumný postoj. A nejen proto, že ČR nesplňuje a ještě minimálně několik let splňovat nebude právě některá maastrichtská kritéria. Česká ekonomika v tuto chvíli by vstupem do eurozóny nic zásadního nezískala, naopak s přijetím eura jsou spjata některá rizika, jako je třeba těsnější sdílení dluhu s často vysoce předluženými zeměmi eurozóny nebo ztráta nezávislé měnové politiky.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády dohodly v úterý v noci, po více než dvanáctihodinovém jednání ve sněmovně. Dokumenty se koalice dohodla, že nezveřejní, jednat o nich budou v příštích dnech vedení pěti subjektů. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí. 

Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Jana Havligerová: Nová vláda se rýsuje, Piráti maximalizují zisk

Dohodnuto. Budoucí kabinet budoucího premiéra Petra Fialy bude mít osmnáct členů. Zbrusu nová v něm budou tři křesla. Zasednout v nich mají ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. 

Přečíst článek

Uniklé fragmenty z prohlášení ale zveřejnila Česká televize (ČT). Zhruba čtyřicetistránkové programové prohlášení podle ČT obsahuje také závazek splnit kritéria pro možné přijetí eura. Chystaná vládní koalice chce zrušit elektronickou evidenci tržeb a zavést automatickou valorizaci minimální mzdy. Zvážit by se měla automatická valorizace rodičovského příspěvku a životního minima. Podle Deníku N má být zavedena daňová brzda, takže daně se nebudou moci zvyšovat nad určitou mez.

Pro snížení schodku veřejných financí na tři procenta HDP nestanovuje podle ČT prohlášení termín, letos ministerstvo financí schodek očekává 7,7 procenta HDP a příští rok pět procent. Sociální pojištění placené zaměstnavatelem by se mělo snížit z nynějších 24,8 procenta o dva procentní body, pokud se podaří konsolidovat stav veřejných financí. Důchodová reforma by měla mít podle dokumentu tři pilíře, lidé by měli dostat možnost platit jedno procento ze svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Euro jako volební tahák? Kdo ho chce a kdo je proti

Newstream prošel programy relevantních politických stran a volebních uskupení. A přináší vám přehledně přístup jednotlivých partají k přijetí společné evropské měny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Fiala, ODS

EK vysekla vládě poklonu. Už příští rok by Česko mohlo plnit limity pro přijetí eura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme