Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart: Firma musí mít tah na bránu, říká investorka Ferancová Bartoňová

Anna Kolibíková

Jak být zajímavý v očích investora, radí investorka a spolumajitelka fondu Espira Investments Andrea Ferancová Bartoňová. Do čeho investuje ona sama a co radí firmám, které hledají externí zdroje financování? Dozvíte se v novém dílu seriálu FreshStart.

Reklama

Jakou radu byste dala těm, kdo s investicemi začínají?

Lidé investují primárně kvůli výnosům, aby zhodnotili své finanční prostředky. Ženy, stejně jako Češi celkově, mají k těmto finančním rozhodnutím relativně konzervativní vztah. Ale investování má také další výhody. Já to vidím tak, že chci vložit finanční prostředky do věcí s pozitivním dopadem. Pokud si vyberu správně, je to dobré pro společnost. Když to nevyjde, tak člověk má pocit, že se alespoň pokusil udělat něco pozitivního.

Další důležitou věcí je, že pokud zainvestuji, něco se naučím. Pochopím, jak to funguje a získám spoustu znalostí, ke kterým bych se jinak tak lehce nedostala.

Investujete tedy do projetů s přesahem. Co dalšího rozhodne o tom, že do projektu zainvestujete? 

Pro mě je velmi důležité to, jestli je byznys unikátní a jaká je jeho strategie. V dnešní době vzniká spoustu nových nápadů, ale ty často rychle odchází nebo jsou překonávány. Je velmi těžké se rozhodnout, jestli zrovna tato firma s tímto produktem má potenciál i do budoucna. Dále je zásadní osoba podnikatele a já věřím v autentičnost – aby byl člověk sám sebou. Znalosti nejsou tolik podstatné, je spíš důležité si přiznat, v čem jsem dobrý a v čem ne a poskládat podle toho tým, který doplní mé nedostatky.

Také to musí to být transparentní. Firmy si často myslí, že musí mít propracovanou strukturu a tak dále, ale s tím může pomoci fond. Hlavní je, aby měl byznys své zákazníky, funkční tým a byznys plán a aby měla firma potenciál se posouvat dál.

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Přečíst článek

Proč je lepší využít fondového financování namísto individuálního investora? 

Každý z těchto způsobů má své výhody i nevýhody a ty je třeba zvážit. Výhodou fondů je, že jsou institucionalizované. Mají podmínky, které hrají ve prospěch firmy a mají standardní chování. Individuální investor, v případě, že má vyšší podíl než zakladatel, se může zničehonic rozhodnout, že bude vést firmu lépe a může ty, kteří stáli na úplném počátku byznysu prakticky a jednoduše vyměnit. Fond to neudělá, protože má spoustu dalších investic a nemůže je řídit všechny. Je to něco, co funguje na spoustě trzích, jde o ověřený systém, který se dlouhodobě vyvíjel. Využití fondu ale znamená to, že někdy tu firmu budete muset prodat. A pokud ji prodat nechcete, tak je výhodnější zvolit investora. V tom případě je lepší počkat, protože čím dříve od něj přijmete finanční podporu, tím vyšší podíl mu budete muset poskytnout.

Co musí startup splňovat, aby byl atraktiní pro fond? 

U venture kapitálových fondů často vzniká start-upová scéna, kdy mladí lidé chodí za firmami a shánějí investora. My jsme hledali firmy sami a pokud nám přišly zajímavé, buď produktem nebo strategií, tak jsme je oslovili. Podnikatelé často o možnosti investic nevědí, proto se je snažíme edukovat – vysvětlujeme, jak to funguje, tedy že místo banky dostanu investora. Přijdu v podstatě o část firmy, ale získám partnera, který mi pomůže. Jsme na jedné lodi, oběma nám záleží na tom, aby firma byla úspěšná.

Co se týče atraktivity, ta je velmi závislá na tom, jestli mám způsob, jak ze své firmy udělat úspěšného hráče. Potom samozřejmě záleží na nápadu.

Co vás může přesvědčit o tom, že byste do podnikatele neinvestovala?

Pokud firma není transparentní a o něčem lže. Dále se může jednat o nějaký právní problém, ale to se většinou nestává a když ano, tak se dá skoro všechno vyřešit.

Celý rozhovor s úspěšnou investorkou a spolumajitelkou fondu Espira Investments je dostupný na FreshStart.cz.

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity

Nebát se a začít investovat. Klidně jen se stokorunami pravidelně ukládanými do fondů. Tak by měly začít investovat ženy podle zkušených investorek, které se zúčastnily konference „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané byznysovým portálem newstream.cz. Jinak jim hrozí velké problémy zejména v pokročilejším věku, kdy jim státní penze nedokáže pokrýt i běžné výlohy. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Šíma: Letošní rok startupům nepřál? Ale kdeže! To jen loni investoři moc rozhazovali

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme