Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmu vám zabijí tři věci, říká Warren Buffett

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.
ČTK
Tereza Zavadilová

Jsou tři věci škodlivé pro firmu jako rakovina, radí investorská legenda.

Reklama

Americký miliardářský veterán, přezdívaný vizionář z Omahy, rozdal na charitu neuvěřitelných 33 miliard dolarů. Příjemcem této velkorysé pomoci je nadace rozvádějících se manželů Gatesových Bill & Melinda Gates Foundation.  Devadesátiletý Buffett teď v červnu ze správcovské role v nadaci odstoupil. 

Novým šéfem nadace je od loňska Mark Suzman. „Warren Buffett mi řekl, že to nejdůležitější je, abych chránil firmu od rizika takzvaných ABC, které vedou k úpadku firmy,” napsal podle Business Insideru Suzman zaměstnancům nadace. Oněmi ABC jsou arogance, byrokracie a sebeuspokojení (v angličtině complacency). To podle Buffetta rakovina, která dokáže rozežrat sebeúspěšnější velkou korporaci. 

Sám miliardář se tomuto riziku ve svém impériu vyhýbal - podoba jeho Berkshire Hathaway je síť nezávislých firem než pevná korporátní struktura.

Buffett opouští výkonné role ve všech svých firmách, nejen v Gatesově nadaci. „Moje cíle jsou ve stoprocentní shodě s jejich, takže moje fyzická účast už není k jejich dosažení nutná,” uvedl Buffett. 

Reklama

Buffett se rozhodl rozdat 99 procent svého majetku na dobročinné účely. Aktuálně je v polovině tohoto plánu. 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme