Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burrito za tisícovku a žádné bundy. Takto žijí byznysmeni v Davosu

Burrito, fast food
jeffreyw, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
 nst
nst

Fórum mocných v Davosu je kvůli koronaviru posunuté z ledna na květen. Proto hostí méně lidí.

Reklama

Švýcarsko i při Světovém ekonomickém fóru v Davosu potvrzuje pověst jedné z nejdražších zemí světa. 

Belvedere, jen co by kamenem dohodil od hlavního davoského kongresového centra, účtuje účastníkům fóra 49 švýcarských franků (51 dolarů) za burrito na svém „svačinovém“ menu. Je k tomu malá miskou guacamole a salsou. Pro srovnání, burrito v Taco Bell může stát jen 2 dolary, píše CNBC. Hranolky ve stejném hotelu přijdou na 21 franků. 

V roce 2015 byl ve stejném hotelu podle CNBC na prodej párek v rohlíku za 43 dolarů, který je bezpochyby konferenčním hotspotem na vynikajícím místě na hlavním davoské promenádě.

Takže i zde rostou ceny. Švýcarská inflace v dubnu dosáhla 2,5 procenta. A i když se to možná neblíží úrovni překotných cen v USA nebo EU, pro alpský národ to bylo stále 14leté maximum.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil v pondělí 23. května 2022 k účastníkům prestižního a tradičního Světového ekonomického fóra v Davosu.

Ekonomické fórum v Davosu má letos zlověstné téma: Historie v bodě zvratu

Ekonomická elita světa se po dvouleté pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními sešla na tradičním Světovém ekonomické fóru ve švýcarském Davosu. Svět se ale mezitím výrazně změnil – globální ekonomika se přes dva roky potýká s dopady covidu a poslední měsíce i s bující inflací, propady akciových trhů a následky ruské invaze na Ukrajinu. I proto mezi vystupujícími na dálku je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nad tím vším se vznáší letošní téma, které má zlověstný podtext: „Historie v bodě zvratu“, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Každoroční ekonomický summit – který sdružuje ty nejmocnější a nejbohatší na světě – se tradičně koná, když jsou hory pokryté sněhem a účastníci nosí sněžnice a lyžařské bundy, Ale kvůli pandemii koronaviru bylo letošní setkání posunuto na konec května a jarní Davos je dle účastníků mnohem příjemnější.

V jarním Davosu se nemusí bát, že uklouznou na ledu nebo že budou mít problémy se zajištěním jednoho z mála taxíků nebo Uberů ve městě. Nosit lehčí oblečení také znamená, že při vstupu do Kongresového centra není nutné sundávat více vrstev – stačí, když vejdete ve svém pracovním oblečení, čímž ušetříte pěkných pár minut při příjezdu.

Podle účastníků je na fóru letos mnohem větší klid - byznysmeni počítal, že pojedou v lednu a na květen už neměli volný kalendář. 

Na letošním WEF je 2,5 tisíce účastníků – oproti třem tisícům  v lednu 2020. A byla zde také jasná absence velkých jmen, jako jsou lídři Spojených států, Číny nebo Indie. „Klasický leden dělá setkání výjimečnějším. Jarní termín trochu ztrácí význam původního receptu,“ řekl CNBC v hlavním Kongresovém centru Alberto Alemanno, zakládající člen neziskové organizace The Good Lobby.

„Politický cyklus je v lednu jiný, začíná se znovu. Nové plány, nové závazky – to prostě dává větší smysl v lednu,“ dodal.

Herbert Diess, šéf VW

Do tří let předběhneme Teslu, prohlásil v Davosu šéf Volkswagenu Diess

Generální ředitel Volkswagenu Herbert Diess věří, že největší evropský výrobce automobilů může předběhnout Teslu a stát se do roku 2025 největším světovým prodejcem elektromobilů. Prohlásil to na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v rozhovoru pro CNBC.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Světové ekonomické fórum (WEF) v Davosu

Karel Pučelík: Bohatí navrhují zdanit bohaté, AI vyvolává nervozitu. Několik bodů k letošnímu Davosu

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme