Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nové diplomy pro trans lidi. Univerzity je musejí vydat, rozhodl soud

Nové diplomy pro trans lidi. Univerzity je musejí vydat, rozhodl soud
iStock
 nst
nst

Advokátní kancelář PRK Partners v rámci svého Pro Bono programu úspěšně zastupovala klienta, který podstoupil proces změny pohlaví, v jeho sporu o nových vydání vysokoškolských diplomů s aktuálními osobními údaji.

Reklama

Krajský soud v Ostravě – pobočka v Olomouci vyhověl žalobě klienta na ochranu před nečinností správního orgánu - Univerzity Palackého v Olomouci. Správní soud potvrdil právo klienta na vydání nových vysokoškolských diplomů, které by reflektovaly jeho nové, po změně pohlaví platné, osobní údaje.

Univerzita totiž odmítala klientovi vydat nové vysokoškolské diplomy na základě údajné absence zákonného podkladu pro takovýto postup. Správní soud tuto argumentaci nepřijal, a naopak uzavřel, že „nelze vůbec pochybovat o tom, že absence právní úpravy, která by umožňovala transgender osobám změnu osobních údajů na vydaných vysokoškolských diplomech a jejich dodatcích, představuje nepravou a nechtěnou mezeru v právu, již je nutné vyplnit pomocí analogie“.

Soud tedy nejen potvrdil, ale také zdůraznil, že vysoké školy mají dostatek právních nástrojů pro vydání nových diplomů s aktuálně platnými údaji žadatele. Jakékoliv pochybnosti o zákonnosti takového postupu byly vyvráceny a vysokým školám tak nic nebrání vysokoškolské diplomy žadatelům na základě jejich žádostí vydávat.

To ostatně potvrdila sama Univerzita Palackého v Olomouci, která velmi rychle na vydaný rozsudek zareagovala a nové vysokoškolské diplomy klientovi vydala.

„Jsme přesvědčeni, že tento rozsudek poskytne solidní základ pro všechny vysoké školy a povede k bezproblémovému vydávání nových vysokoškolských diplomů absolventům, kteří prošli procesem změny pohlaví,“ okomentovali výsledek sporu právníci z PRK Partners. 

Jaké změny (ne)přinesou hromadné žaloby

Právníci řeší, jaké změny (ne)přinesou hromadné žaloby

Nejen vláda, ale i Právo k Ranní Kávě se po měsících opět vrací k problematice hromadných žalob, když zejména na základě zákona o hromadném řízení, jehož návrh se stále nachází na počátku legislativního procesu, má dojít k začlenění efektivního nástroje pro vymáhání kolektivních nároků do českého právního řádu.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Stávající děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík

Senát fakulty Ševčíka podržel. Ale rektor VŠE dál na jeho konec tlačí

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák podnikne kroky k odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Podle rektora Ševčík jako vysoký manažer svými veřejnými vystoupeními dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Děkan zopakoval, že sám neodstoupí. Uvedl, že důvody pro své odvolání nevidí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme