Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moje závěť bude prostá a veřejná, říká filantrop Buffett

Americký miliardář Warren Buffett
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Warren Buffett, který je devátým nejbohatším člověkem na světě, tento týden věnoval více než 868 milionů dolarů čtyřem nadacím.

Reklama

Investorská legenda, 93letý miliardář Warren Buffett, patří mezi neštědřejší světové filantropy. Nyní odhalil, jak bude s jeho majetkem nakládáno po jeho smrti. 

„Cítím se dobře, ale plně si uvědomuji, že už hraji prodloužení,“ uvedl šéf společnosti Berkshire Hathaway v dopise akcionářům na Den díkůvzdání. „Po mé smrti bude nakládáno s mým majetkem veřejně a transparentně - žádné nápadité trusty nebo zahraniční subjekty, které by se vyhnuly kontrole veřejnosti, ale prostá závěť, která bude k dispozici k nahlédnutí u soudu,“ napsal.

Podle Bloomberg Billionaires Index je Buffett devátým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 120,8 miliardy dolarů. V roce 2010 spolu se svými přáteli Billem Gatesem a Melindou French Gatesovou založil iniciativu Giving Pledge, v níž prohlásil, že většinu svého jmění daruje buď za života, nebo po své smrti. O čtyři roky dříve začal masivně přispívat Gatesově nadaci a také nadacím spojeným s jeho dětmi.

Buffettovy tři děti, jejichž věk se pohybuje od 65 do 70 let, jsou vykonavateli jeho současné závěti a také jmenovanými správci charitativního fondu, který po Buffettově smrti obdrží veškeré jeho jmění.

„Při správě svěřenského fondu musí všichni tři jednat jednomyslně. A vzhledem k nahodilé povaze úmrtnosti musí být vždy určeni nástupci. Statut svěřenského fondu bude široký,“ dodala investorská legenda.

Buffett v dopise také uvedl, že tento týden daroval akcie Berkshire Hathaway v hodnotě více než 868 milionů dolarů charitativním organizacím, včetně jedné pojmenované po jeho zesnulé manželce. 

Americký miliardář Warren Buffett

Buffett prodal akcie v GM a dalších firmách. Hromadí hotovost

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta prodala podíly v automobilce General Motors, farmaceutické firmě Johnson & Johnson a ve výrobci spotřebního zboží Procter & Gamble. Snížila rovněž podíl v internetovém obchodě Amazon. Objem hotovosti firmy Berkshire se tak vyšplhal na rekordních 157,2 miliardy dolarů (přes 3,5 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy pro regulační úřady, na kterou odkazuje agentura Reuters.

Přečíst článek

Americký miliardář Warren Buffett

Berkshire Hathaway znásobila ztrátu, zároveň však vykázala rekordní provozní zisk

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v letošním třetím čtvrtletí více než zečtyřnásobila svou čistou ztrátu na 12,77 miliardy dolarů (290,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme