Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strašáci Zeman, Babiš a Okamura jsou produktem devadesátek, zachycuje Česká jízda

kniha Česká jízda
Info.cz
Stanislav Šulc

Kniha Česká jízda novináře Vratislava Dostála v devíti reportážích a devíti rozhovorech zachycuje Druhé Česko, ve kterém nežijí vítězové transformace a které volí proti Praze.

Reklama

Zajímavá situace. Ves Přívrat leží v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji. Má něco přes tři stovky obyvatel a ve sněmovních volbách v roce 2017 tu vítězné ANO získalo více než 35 procent hlasů. Tedy více než třetinu. Přesto když jdete do místní hospody, nikdo se k tomu, že by „volil Babiše“, nepřizná. Jan Stránský Přívratu starostuje již 11 let a spekuluje, že se za svůj hlas pro ANO lidé vlastně stydí.

Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pravice i levice nemají vůdce, proto bodují Babiš či Okamura

Zatímco v prvních dvou dekádách po revoluci probíhal na české politické scéně souboj pravice a levice, dnes převládá čirý populismus a ideologická beztvarost. Cesta se tak otevřela pro Mesiáše všeho druhu.

Přečíst článek

To je jedna z celé řady paradoxních situací, které ve své knize Česká jízda zachycuje publicista Vratislav Dostál a jež vznikla na základě jeho reportáží pro server Info.cz.

Kniha má jednoduchou strukturu. Dostál v posledních měsících projel celkem devět míst, od vízek se stovkami obyvatel po větší města. Společné pro ně často je, že v nich v uplynulé dekádě výrazně ztratily takzvané „tradiční politické strany“, tedy především ODS a ČSSD, a naopak tu razantně posílili populisté jako Andrej Babiš, Tomio Okamura, v posledních měsících tu skóruje Přísaha Roberta Šlachty a prezidentskou volbu tu samozřejmě ovládl Miloš Zeman. Mimochodem právě on ostatně do mnoha těchto obcí zavítal v rámci kampaně, což nikdo jiný neudělal.

Od plotu dál

Dostál předem avizuje, že do obcí nejel s cílem vyvracet volební omyly místních, nepřijel je obracet na žádnou lepší víru. Namísto toho prostřednictvím klasické reportáže zkouší pochopit a popsat, proč právě tady lidé volí tak, jak volí.

A daří se mu to náramně. Jedním z často opakovaných obrazů je tento: Dostál se tu snáze, tu složitěji dostane veřejnou dopravou do centra obce a naskytne se mu vždy podobný výjev. Krásné domy, upravené zahrádky. Ale pak se začne pídit po známkách veřejných institucí, službách, po tom všem, co se skrývá pod termínem „kvalita života“. A náhle zjišťuje, že tu často chybí naprosté základy. Někde dokonce obec musí provozovat obchod a hospodu, protože jinak by tu nebyly.

Dostál tak popisuje krajinu, kde metaforicky řečeno vše od plotu dovnitř je již na západní úrovni, naopak od plotu dál často nic nefunguje. Tento pocit se pak často verbalizuje otřepanou větou „Za komunismu bylo líp“. A neideologicky, objektivně řečeno, na tom v těchto konkrétních životech něco pravdy je, a popírat to je jen cesta do pekla.

Levicový narativ

Dostál popisuje bohatství, které společnost za uplynulých třicet let nabyla. Je ho nepředstavitelné množství. Jen se zkrátka v důsledku mnoha rozhodnutí na nejrůznějších úrovních toto bohatství nepropsalo do kvality života. A tak Dostál sleduje chátrající bazén či naopak udržované zimní středisko, které však udržují jen dobrovolníci. A kde dobrovolníci nejsou, tam vše chátrá. Kde vše chátrá, tam nechtějí žít mladí, a taková místa opouští talentovaní lidé, z nichž by jinak mohli být dobrovolníci.

Jde o svého druhu začarovaný kruh, který ve vyspělém světě vyřešili nejrůznějšími dotacemi a subvencemi, ale těch se tu v důsledku řečí různých politiků štítíme.

Robert Šlachta, Přísaha

Překročit volební práh, to je oč tu běží

Jak bude vypadat příští vláda, mohou rozhodnout menší strany, které se derou do sněmovny.  Pro dominantní ANO platí, že případného koaličního partnera bude muset hledat právě mezi nimi. Pokud se nespokojí s Okamurovou SPD.

Přečíst článek

Česká jízda není ve svých prizmatech nijak revoluční. Popisuje části země, v nichž žijí lidé poražení během transformace. A už je nebaví poslouchat, že to byla a je jen jejich chyba. Proto se přiklánějí k populistům, kteří z nich tuto vinu snímají a namiřují ji na jiné - na Romy, uprchlíky a samozřejmě na tradiční politiky a strany. Tedy volně přeloženo: na Prahu.

Tento narativ není nový, protože jej již dlouhá léta akcentují nejrůznější levicová média v čele s literárním magazínem A2 a jeho webovou sestrou A2larm. Kdo je sleduje, tuší, že vzestup Okamury, Babiše a dalších obchodníků se špatnou náladou má kořeny v realitě devadesátých let a následného dělení lidi na úspěšné a neúspěšné.

Nicméně zároveň by mělo zaznít, že tento princip není jednostranný a že v tom selhává stejně Dostál jako A2. Příliš podléhají touhám lidí, jež brání a hájí. A mylně zaměňují jejich touhu po konzumu za skutečné demokratické občanství. Přitom ve svých důsledcích Česká jízda zachycuje především rozdělení republiky na dvě Česka - na to s ideály a občany a na ty bez ideálů, zato s totální touhou konzumovat.

Tedy ano, víc podobných knih! Ostatně již tyto cenné vhledy do duše českého národa vznikají, vedle Dostála jednu napsal také sociolog Daniel Prokop, další třeba David Klimeš. Ale doufejme také, že poučení z nich nebude jen více konzumu, ale také nějaké ty ideály.

Papírový dům neboli Money Heist
video

Závěr Papírového domu je tu. Hned zamířil do TOP 10 seriálů českého Netflixu

Prvních pět epizod globálního hitu Netflix uveřejnil 3. září. Posledních pět dílů nabídne 3. prosince.

Přečíst článek

Babišova "autogramiáda" v Karlových Varech

Viliam Buchert: Politici porušují volební pravidla, na tresty kašlou

Přestože od ledna 2017 v Česku existuje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží i na financování volebních kampaní, politikům je to jedno a kvůli nízkým pokutám, které jim hrozí, velmi často jeho pravidla obcházejí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme