Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší hit letošních Vánoc? Playstation 5, akorát jej neseženete

Playstation 5 od společnosti Sony
ČTK
Stanislav Šulc

Herní konzole od společnosti Sony je vyprodaná na měsíce dopředu, a když se dostane do nabídky e-shopů, je během sekund pryč. Na sekundárním trhu je cena konzolí podle zjištění redakce Newstream až dvojnásobná proti běžným obchodům.

Reklama

Ať už vánoční dárky nosí Ježíšek nebo Santa Klaus, v jejich seznamech se nejčastěji opakuje jeden dárek. Playstation 5 od společnosti Sony. A ještě jedno budou mít Ježíšek i Santa společného: nejspíš budou muset děti zklamat. Tato konzole stejně jako nejnovější Xbox od Microsoftu či Switch od Nintenda jsou beznadějně vyprodané.

Největší tuzemské e-shopy tak sice sbírají předobjednávky, ale podle uživatelů jim produkt přijde klidně i půl roku od data objednání. Tedy kdo chtěl konzoli nové generace pro sebe či blízké jako vánoční dárek, měl ji objednat nejpozději v červnu.

Sony, ilustrační fotografie

Řešení čipové krize? TSMC a Sony plánují společnou továrnu, investují stovky miliard

Největší světový výrobce čipů na zakázku, tchajwanská společnost TSMC, plánuje v Japonsku s firmou Sony postavit továrnu na výrobu čipů. Do její výstavby chtějí firmy společně vložit 800 miliard jenů (157 miliard korun).

Přečíst článek

Za vše může pandemie

Neschopnost uspokojit vysokou poptávku provází Sony i Microsoft již rok od vydání nejnovějších konzolí. Podle agentury Bloomberg za tím je zejména nedostatek čipů ovlivňující celou globální ekonomiku.

„Sehnat Playstation 5 je téměř nemožné v průběhu celého roku, co je v prodeji. Stojí za tím zejména schopnost Sony dokončit dostatek produktů a globálně je distribuovat. To je způsobeno tím, že dodávky od subdodavatelů z rozvojového světa se kvůli pandemii koronaviru staly zcela nepředvídatelnými,“ uvedl Takaši Mochizuki z Bloombergu.

To má nepříjemný dopad na celé hospodaření japonského technologického gigantu. Playstation se sice stal nejrychleji prodávanou konzolí, když se 10 milionů kusů prodalo za šest měsíců od premiéry. Ale kvůli distribučním problémům se poté prodeje zadrhly a nová konzole se prodává pomaleji než její předchůdce PS4.

Netflix, ilustrační foto

Netflix zahájil novou éru. Koupil prvního vývojáře her

Americká společnost Netflix koupila herní studio Night School Studios. Jde o první převzetí firmy, která se specializuje na vývoj videoher. A cena? Ta zůstala utajená. Videohry jsou nicméně horkou sázkou Netflixu, který si jejich zařazením do nabídky chce udržet své vedoucí postavení mezi streamovacími platformami.

Přečíst článek

„Problémy na nás dopadly poměrně výrazně. Za kvartál končící v září se tak prodalo méně kusů PS5, než jsme očekávali,“ přiznal před investory finanční ředitel Sony Hiroki Totoki. V polovině října se tak akcie Sony na newyorské burze propadly, ale ztráty později umazaly a nyní se pohybují na úrovni kolem 125 dolarů, což je maximum od prasknutí dotkom bubliny v roce 2000.

Konzole jsou, ale za dost peněz

Problémy s dodávkami má také konkurenční Xbox. Ten podle několika kupujících ještě bylo možné koupit před několika týdny, ale finální ránu nabídce dal Black Friday, kdy Češi utráceli zejména za elektroniku. „95 milionů korun utratili Češi za elektroniku v rámci Black Friday v kamenných obchodech a za dalších 30 milionů nakoupili ještě elektroniku online,“ uvedl Ondřej Holoubek, mluvčí Global Payments, která zajišťuje platby kreditními a debetními kartami a má zhruba 40 procent trhu.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Přesto i ti, kdo neobjednali v červnu ani neměli štěstí při Black Friday, mají možnost nejnovější konzole sehnat. Jen si pořádně připlatí. Nové konzole se totiž stali lukrativním zbožím pro překupníky, kteří včas nakupují po několika kusech, a když dostanou zboží, obratem je začnou nabízet přes nejrůznější diskusní fóra či sociální sítě. Nicméně cena není jako v běžných obchodech, která mimochodem u PS5 činí i tak docela vysokých 12 tisíc (a více, záleží na doplňcích). Cena může podle zájmu šplhat až na dvojnásobek, což je ostatně trend všude na světě.

„Například na burze StockX se s novými PS5 čile obchoduje. Ale jejich cena tu roste na 775 dolarů za kus, což je zhruba 90procentní nárůst proti běžné retailové ceně,“ připomíná Mochizuki z Bloombergu. Ježíšek i Santa se tak zkrátka pořádně zapotí, aby letos udělali radost.

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

David Baszucki

Akcie herní společnosti Roblox vystřelily o třetinu za pouhou půlhodinu

Firma reportovala za třetí kvartál skvělé výsledky. Tržby vyrostly dvojnásobně, nahoru jde také počet předplatitelů a finanční odměny uživatelů. Od vstupu na burzu letos na jaře akcie Robloxu vyrostly o 60 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tomáš Čupr na konferenci Singularity Czech Republic

Tomáš Čupr: Zlomový vynález pro obchod byl čarový kód. Teď procházíme další změnou

Přečíst článek
Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft pohltí firmu Activision Blizzard

Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft získá firmu Activision Blizzard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme