Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejmírumilovnější zemí světa je opět Island. Česko vypadlo z první desítky

Nejmírumilovnější zemí světa v roce 2023 se opět stal Island
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Nejmírumilovnější zemí světa se podle studie Global Peace Index opět stal Island, který tak vévodí žebříčku od jeho založení v roce 2008. Česká republika si pohoršila o pět míst a vypadla z první desítky. Ukrajina kvůli ruské invazi klesla na sedmé místo od konce, Rusko je ovšem ještě o jednu příčku pod ní. Celkově index zjistil, že svět je o něco méně bezpečný než minulý rok kvůli dopadům pandemie COVID-19, uvedl server CNBC.

Reklama

Institute for Economics and Peace zveřejnil každoroční žebříček nejmírumilovnějších a také těch nejméně bezpečných zemí světa. První tři místa pro letošní rok zaujaly státy Island, Dánsko a Irsko, tři poslední příčky patří Sýrii, Jemenu a Afghánistánu, uvedla CNBC s odkazem na zveřejněnou studii.

Finové

Žebříček nejšťastnějších národů. Vedou Finové, Češi jsou v první dvacítce

Finsko bylo už pátým rokem v řadě vyhlášeno „nejšťastnější zemí světa”, informovala agentura AFP. Ve zprávě World Happiness Report 2022 financované OSN získalo 7,82 bodu z 10. Druhé se umístilo Dánsko a třetí byl Island. Česko zůstává na 18. příčce, Slovensko je na 35. místě. Zdaleka poslední skončil Afghánistán.

Přečíst článek

Studie měřila úroveň míru a bezpečí v zemi pomocí tří oblastí. Hodnotí pokračující domácí a mezinárodní konflikty, bezpečnost a ochranu obyvatel a případnou militarizaci dané země. Celkově index zjistil, že svět je o něco méně bezpečný než minulý rok kvůli dopadům pandemie COVID-19, uvedla CNBC.

Nejmírumilovnější země světa v roce 2023 Global Peace Index, se svolením

Spojené státy považované za nejmocnější zemi světa se umístily až na 131. místě. Naopak sedm z deseti nejmírumilovnějších zemí světa je v Evropě – kromě tří výše uvedených to jsou Rakousko, Portugalsko, Slovinsko a Švýcarsko.

Česko je osmou nejmírumilovnější zemí v Evropě

Česko se umístilo na dvanáctém místě a pohoršilo si o pět příček. Ve druhé desítce je ale první evropskou zemí, takže osmou nejmírumilovnější v Evropě. O důvodech poklesu se studie nezmiňuje. Z vyspělých zemí zaznamenaly ještě o něco vyšší propad shodně o šest míst Slovensko (26.) a Norsko (24.).

Dánská vlajka

Dánsko je poprvé nejvíce konkurenceschopnou zemí, Česko na dosud nejlepším, 26. místě

Švýcarsko přišlo o svůj léta nezpochybnitelný trůn nejvíce konkurenceschopné země světa a prvenství muselo letos přenechat Dánsku. Vyplývá to z nového, letošního žebříčku švýcarského institutu IMD. Česko si oproti loňsku polepšilo o osm pozic a zaujalo dosud svou nejlepší, 26. pozici.

Přečíst článek

Ke skokanům roku směrem vpřed patří Omán, který si polepšil o 18 míst na 48. příčku a Kazachstán (o 21 míst, je 76.). Největší propad se týkal Ekvádoru (o 24 míst na 97. příčku) a Rovníkové Guineje (o 19 míst na 82. místo). Ukrajina kvůli ruské invazi klesla o dalších 14 míst na 157. příčku, tedy sedmou od konce. Rusko je ovšem jen o jednu příčku pod Ukrajinou.

Nejméně bezpečné země světa v roce 2023 Global Peace Index, se svolením

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Finové

Žebříček nejšťastnějších národů. Vedou Finové, Češi jsou v první dvacítce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme