Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodal obraz v Sotheby's. A nyní mimořádně talentovaný umělec Martin Krajc představuje nová díla v DSC Gallery

Martin Krajc vystavuje v DSC Gallery
poskytnuto DSC Gallery
Stanislav Šulc

Martin Krajc patří k nejtalentovanějším českým umělcům své generace. A také jeho dílo láká čím dál více investorů, což potvrdil i úspěšný prodej obrazu na aukci v londýnské aukční síni Sotheby's. Aktuálně vystavuje Martin Krajc v pražské DSC Gallery, a to až do 29. srpna.

Reklama

Martin Krajc uvádí již potřetí v DSC Gallery svojí samostatnou výstavu s názvem Nymphae Perspicuae („průhledná nymfa“). V Krajcově přístupu se prolíná několik žánrů současně: architektura, portrét a zátiší. Vzájemné propojení architektonických a figurálních předloh, představuje syntézu, připomínající mentální koláž, sloučenou ze zdrojů vlastního vědomí.

Jeho zájem o mnoho let předešel současnou vlnu, ve které se modernistické stavby uplatňují jako pozadí pro nejrůznější filmy a romány. Jeho obrazy ale zaznamenávají bezčasí, ideově zasněné někde na kalifornském pobřeží, kde gesta dívek plné svádění a vlastní sklíčenosti.

„V místech ztrácejícího se obzoru, v oblastech zlomu nebe a země se vynořují přízračné nymfy, bytosti, nacházející se mezi božským a lidským. Sporé údaje uvádějí, že nymfy nejsou nesmrtelné jako bohové, ačkoli jsou božského původu, a že jsou nebezpečné smrtelníkům. Jejich kouzlo je podmanivé tak, že se lidé přestávají ovládat a ocitají se na pokraji stavu, označovaného jako nymfolepsie, zmiňovaného Nabokovem v Lolitě, knize, jež před lety byla Martinu Krajcovi blízká. Odezva svůdných nymf naplnila i jeho poslední obrazy,“ popisuje kurátor výstavy Karel Srp.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Výstava nejnovějších obrazů Martina Krajce přináší jeho dosud nejkomplexnější, syntetickou a nadčasovou malířskou vizi. Autor má za sebou významnou kariéru, kterou stvrdil například aukční výsledek vydraženého díla Blue Drink (2021) v aukčním domu Sotheby’s, kde dílo dosáhlo ceny 7606 eur. DSC Gallery také s Krajcem produkovala katalog k výstavě Immersion, která proběhla minulý rok ve slovenské Danubianě.

Mimořádný talent

Martin Krajc, ročník 1984, žije a tvoří v Praze. Vystudoval AVU v Praze v ateliéru Michaela Rittsteina. Jeho práce se vyznačují důrazem na lidskou postavu. Zásadní pro něj byla stáž v Madridu, která mu umožnila široké rozpětí od inspirací klasiky španělského barokního malířství po fotografie ze současných módních časopisů. Krajcova tvorba přitahuje dynamickým napětím, vycházejícím z prchavých smyslových zkušeností, i ze soustavného vymezování se vůči každodenní přítomnosti.

Byl členem malířské generační skupiny Obr, která vynikla v roce 2006, a aktuálně je součástí umělecké skupiny Firma, která zahájila činnost společnou výstavou v galerii Nová Síň. Za svoje působení na umělecké scéně se několikrát představil samostatnými výstavami v předních českých galeriích. Jeho obrazy jsou součástí významných soukromých sbírek. 

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Justin Mortimer: Guru IV, 2022

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

Přečíst článek
Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění. Na snímku socha od Anny Hulačové.

Oslava sběratelství. Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme