Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lékaři: Diabetikům hrozí až třikrát větší riziko mrtvice. Moderní antidiabetika pomohou zachránit tisíce cukrovkářů

Lékaři: Diabetikům hrozí až třikrát větší riziko mrtvice. Moderní antidiabetika pomohou zachránit tisíce cukrovkářů
iStock
Newstream & Partner

Diabetikům hrozí až třikrát větší riziko mrtvice oproti zdravému člověku. Ochrnutí končetin, povislý koutek, porucha řeči… I tak lze poznat cévní mozkovou příhodu. Pacienti s cukrovkou mají vyšší úmrtnost a těžší neurologické postižení. Fatálnímu konci se dá přitom předejít včasnou návštěvou lékaře.

Reklama

Cévní mozkové příhody (CMP) stojí přibližně za jednou třetinou úmrtí kardiovaskulárních onemocnění. Rizikových faktorů CMP je více, nejvýznamnějšími jsou hypertenze (zvýšený krevní tlak), ateroskleróza (kornatění tepen) a jejich společný jmenovatel diabetes mellitus neboli cukrovka.

V Česku se s nemocí potýká přes milion lidí. Až třetina dospělé populace má mezi svými blízkými příbuznými diabetika. Kdo proto nezná hladinu cukru v krvi, měl by navštívit praktického lékaře a nechat si sestavit tzv. profil rizika. V případě, že se u pacienta objeví nebezpečí mozkové příhody, lze na základě toho poté nasadit personalizovanou léčbu. Bohužel u mnoha lidí platí, že se jejich diabetes projeví až s cévní mozkovou příhodou. Cukrovka sice nebolí, ale její následky mohou stát člověka život. Významné opodstatnění tak představuje prevence v podobě tzv. agonistů receptoru pro GLP-1.

Moderní léčba, která funguje

Podle doc. MUDr. Aleše Tomka, Ph.D., primáře Neurologické kliniky 2. LF UK a FN v Motole a předsedy Cerebrovaskulární sekce ČNS ČLS JEP, bylo souhrnnou analýzou vědeckých studií u 53 tisíc pacientů prokázáno, že antidiabetika GLP-1 RA snižují riziko CMP o 15 procent. Zabrání tedy vzniku jedné příhody z šesti. Studie 60 tisíc pacientů pak prokázala snížení rizika CMP o 17 procent, což již představuje jednu příhodu z pěti.

„Diabetologický registr uvádí, že v roce 2021 byla CMP častější příčinou smrti než srdeční selhání a celkově byla čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí diabetiků. Také ve studiích kardiovaskulární bezpečnosti sledujeme jednoznačně pozitivní trendy léčby a její dopady na snížení rizika CMP. Tyto výsledky upozorňují na možnost zintenzivnění prevence CMP v populaci pacientů s diabetem prostřednictvím dlouhodobé terapie GLP-1 RA,“ uvádí docent Tomek, jeden ze dvou účastníků živé debaty v Kongresovém centru Praha. Pořad se vysílal pod záštitou Diabetické asociace ČR.

Podívejte se na krátký videosestřih z diskuse v režii Protext ČTK:

Protext ČTK
 

Prevence mrtvice

Blíží se Evropský den mozku, který připadá na 11. března. Význam prevence CMP, respektive jejich následků je důležitý i proto, že pacient ve většině případů, pokud přežije, odchází z nemocnice s motorickým deficitem, který zásadně ovlivňuje kvalitu jeho života.

„Ztrácí schopnost sám o sebe pečovat, často je nutná sociální péče či dlouhodobá hospitalizace na lůžku následné péče. Toto je velký rozdíl například oproti hospitalizovaným s infarktem, kde se většina pacientů může vrátit v relativně dobrém zdravotním stavu zpět do svého života. Po mrtvici je tato cesta obtížnější,“ dodává Tomek.  

Další host diskuse, prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, přednosta Geriatrické interní kliniky 2. LF UK a FN Motol a prezident Diabetické asociace České republiky, v této souvislosti doplňuje: „Léčba prostřednictvím agonistů receptoru pro GLP-1 přináší kromě ochrany kardiovaskulárního systému také snížení hmotnosti pacienta, léky jsou dostupné také v tabletách, což může být pro uživatele příjemnější než injekční aplikace.“  

Japonská polévka - ilustrační foto

Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ

Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.

Přečíst článek

CMP jsou kritickou komplikací diabetu ze všech úhlů pohledu. Před mozkovou mrtvicí lze zachránit tisíce českých diabetiků. Zintenzivnění prevence CMP v populaci pacientů s diabetem prostřednictvím dlouhodobé terapie GLP-1 RA je jedním z kroků. Podle profesora Kvapila by těmi dalšími měla být mimo jiné například snaha o to, aby pacienti s diabetem 2. stupně prošli každoročně vyšetřením EKG. Cílových hodnot LDL-cholesterolu by pak mělo dosáhnout nejméně 80 procent z nich.

Podívejte se na záznam celého pořadu:

Protext ČTK
 

Cévní mozková příhoda vzniká z mnoha příčin, které označujeme jako rizikové faktory. Některé z nich lze ale výrazně snížit naší vlastní snahou. Stačí pravidelná fyzická aktivita (alespoň 10 tisíc kroků denně), zdravý jídelníček (s omezením živočišných tuků), střídmá konzumace alkoholu, správná tělesná hmotnost a žádné kouření.

Zbylé rizikové faktory vyžadují pravidelné lékařské kontroly a správně nastavenou léčbu. Proto je důležité pravidelně navštěvovat praktického lékaře a specialisty, kterými jsou internista, kardiolog, diabetolog, neurolog, obezitolog atd. Jedná se o takzvanou primární prevenci, díky které se vzniku CMP můžeme zcela vyhnout, nebo riziko mrtvice významně snížit.

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme