Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Italové po covidovém debaklu vyhlíží dobrou turistickou sezonu. Nevadí, že Rusové nepřijedou

Itálie, ilustrační foto
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Itálie očekává, že cestovní ruch letos oproti loňsku výrazně ožije. Do země se chystá až 92 milionů turistů, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 43 procent. 

Reklama

Průzkum italského institutu Demoskopika předpokládá, že letos turisté v Itálii utratí 26 miliard eur (635 miliard korun), o téměř 12 procent víc než loni.

Dovolenou si letos chystá dopřát téměř 30 milionů Italů (51 procent obyvatel). Devět milionů už si ji zarezervovalo. Devět z deseti Italů, kteří plánují dovolenou, se ji chystá strávit ve své zemi. Deset procent Italů plánuje cestu do zahraničí, sedm procent z nich do evropské země a zbývající tři procenta mimo Evropu.

Italský cestovní ruch nicméně ovlivňuje také válka na Ukrajině i doznívající pandemie covidu. Ze 31 procent Italů, kteří zrušili dovolenou na nadcházející měsíce, tak deset procent učinilo ze strachu z dopadů konfliktu na Ukrajině a osm procent z důvodu přetrvávání pandemie, ukazuje průzkum. Z Italů, kteří si dovolenou neplánovali, uvedlo 13 procent jako důvod zhoršení ekonomické situace rodiny ve srovnání s předchozím rokem. 

Itálii tak bude chybět na 300 tisíc ukrajinských a ruských turistů, kteří do země nepřijedou, což Itálii připraví asi o 180 milionů eur, které by jinak turisté v zemi utratili.

Praha

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Přečíst článek

Od roku 1999 tvoří cestovní ruch v průměru 10 až 15 procent italského HDP. A podle společnosti Statista se tento podíl od roku 2010 každoročně zvyšoval. Pandemický rok 2020 zasadil ale turismu v Itálii citelnou ránu, tamní ekonomika přišla o více než 100 miliard eur.

„Pandemie byla zničující nejenom pro náš obor, ale i dopravu a pohostinství,“ uvedl Antonio Barreca, generální ředitel italské asociace cestovního ruchu Federturismo. Škody vyčíslil na 150 miliard eur.

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Válka na Ukrajině

Lukáš Kovanda: Kolik Rusové kvůli válce dluží Ukrajině? Zatím 9,6 bilionu korun

Za půldruhého měsíce válčení na Ukrajině pochopitelně závratně narostly ekonomické škody, které tragédie přinesla. Vedle ztrát na životech zejména civilního ukrajinského obyvatelstva, které nelze vyčíslit, jsou pochopitelně druhořadé. Nicméně stojí za zajímavost je vyčíslit. Kolik tedy Rusové vlastně kvůli válce už Ukrajině dluží?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Přečíst článek
Split

Dopad pandemie a hrozba inflace. Češi nikdy nejezdili do zahraničí tak jako loni. Stojí je to ale nejvíc v historii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme