Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzské restaurace mají přiznávat, zda opravdu samy vaří všechny pokrmy na jídelním lístku

Francouzské restaurace mají přiznávat, zda opravdu samy vaří všechny pokrmy na jídelním lístku
Pixabay
 ČTK

Nejpozději v roce 2025 by francouzští restauratéři měli označovat v nabídce pokrmy, které v podniku sami nepřipravili. S návrhem přišla francouzská ministryně Olivia Grégoireová, podle které má opatření zlepšit transparentnost vůči spotřebitelům a podpořit restaurace, které opravdu vaří nabízená jídla. Než návrh pošle do parlamentu, chce o něm ministryně ještě jednat se zástupci podnikatelů.

Reklama

„Pracujeme na tom už několik měsíců,” uvedla pro deník La Tribune du Dimanche Grégoireová, která má na starosti ve vládě malé a střední podniky a cestovní ruch. Podle ní označení pokrmů, které restaurace odebírají od dodavatelů, bude přínosné pro každodenní klienty i turisty. „A je to dobré i pro morálku provozovatelů restaurací, kteří se svým klientům snaží nabídnout pokrmy uvařené v restauraci,” řekla ministryně.

Luxusní jídlo

Co je nejluxusnější jídlo na světě? Pátrá po něm Pavel Maurer

Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Co je vlastně nejluxusnější jídlo? Pátrání po něm podnikl proslulý gurmet, tedy přesněji gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek

První ohlasy na chystanou novou povinnost pro gastronomické podniky jsou příznivé, uvádí stanice BFM-TV. Kladně se například vyjádřil šéf asociace provozovatelů restaurací AFMR Alain Fontaine. Podle jeho odhadu jen 7000 restaurací ze 175 000, které podnikají ve Francii, má v nabídce pouze pokrmy, které připravili jejich kuchaři. „Klient se už nebude muset ptát při vstupu do restaurace, zda letadlo řídí pilot,” řekl stanici France Info.

Už nyní existuje ve Francii dobrovolná značka "fait maison", která označuje pokrmy, které si restaurace uvařila sama. Podle ministryně se však toto označení příliš neuchytilo a jeho používání je pro restaurace komplikované.

Restaurace Ithaa, Alif Dhaal Atoll na Maledivách je umístěna pět metrů pod hladinou moře.

Pod mořem, v jeskyni nebo v hnízdě. Prohlédněte si restaurace na sedmi podivuhodných místech světa

Jednou to může být vánek v nejvyšších patrech mrakodrapu, jindy pohled do mořských hlubin nebo výhledy v korunách stromů či posezení uprostřed jeskyně. I tak může vypadat příjemně chladivé stolování ve vybraných luxusních restauracích v letošních největších vedrech. Prohlédněte si naši fotogalerii ze sedmi netradičních míst, kde si můžete ve světě dát oběd s osvěžením třeba i bez klimatizace.

Přečíst článek

Le Gavroche

Slavná londýnská restaurace Le Gavroche zavírá. Její kuchyní prošel i Gordon Ramsay

Slavná londýnská restaurace Le Gavroche, která jako první v Británii získala jednu, a později i dvě a tři hvězdy v gastronomickém průvodci Michelin, po půl století zavírá. Oznámil to její majitel a šéfkuchař Michel Roux, napsal deník The Times. Třiašedesátiletý Roux chce fungující podnik, který se specializuje na francouzskou kuchyni, zavřít příští rok, protože se cítí přepracovaný a vyhořelý.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hôtel du Palais v Biarritzu

Hôtel du Palais v Biarritzu navštěvují světové osobnosti. Tamní michelinský šéfkuchař přišel o místo kvůli šikaně

Přečíst článek
Takzvaná michelinská hvězda pro nejlepší restaurace.

Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme