Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Crohnova choroba: Zcela vyléčit nelze, bojovat s ní ano

Crohnova choroba (ilustrační foto)
Pixabay
 nst
nst

Úmorné vodnaté průjmy, zvýšená teplota, slabost, zažívací obtíže a bolesti kloubů. To jsou potíže, které by vás měly vést co nejrychleji k lékaři. Tělo intenzivně volá o pomoc, navíc potíže komplikují váš každodenní život. Máte pocit, že se vám ulevilo, konečně si vydechnete a s chutí se po dlouhé době najíte. Za pár dnů se vrátí bolesti břicha a únava… Je to kolotoč jménem Crohnova choroba, z něhož se nedá vystoupit.

Reklama

Kromě ztráty hmotnosti a oslabení imunitního systému přináší váš zdravotní stav stres v zaměstnání a obavy, co bude dál. Jediným řešením je okamžitá odborná pomoc.  

Důkladné vyšetření řekne víc 

Praktický lékař vás odešle ke specialistovi, který provede řadu vyšetření: anamnesticky hledá podobné příznaky u dalších členů rodiny, vyšetří břicho pohmatem, zjistí, zda se vám v ústech nedělají afty a jiné zánětlivé procesy, laboratorní rozbor krve v případě nemoci odhalí zánětlivé parametry, chudokrevnost, nedostatek některých minerálů (například železa).

Stánek s ovocem na trhu v Barceloně

Biohacking: Tloustne se po sacharidech? Ano i ne

Na jednoduché cukry se poslední dobou nahlíží jako na něco univerzálně škodlivého. Je to především kvůli jejich efektu na obsah cukru v krvi

Přečíst článek

Kolonoskopie je již specializované vyšetření střev, které může odhalit změny střevní sliznice a lékař odebere vzorek (biopsii) pro další rozbory, jako doplňující procedury pro stanovení co nejpřesnější diagnózy se využívá ultrazvuk, CT a magnetická rezonance.  

Stále častěji pacienti slyší: Crohnova choroba 

Autoimunitní zánětlivé onemocnění střev se objevuje u populace vyspělých zemí, postihuje bělochy a Východoevropany židovského původu, muže i ženy nejčastěji ve věku mezi dvacátým a třicátým rokem věku. Nemoc zasahuje celý zažívací trakt, ale nejčastěji tenké (v 50 procentech) a tlusté střevo (ve 30 procentech), ale výjimečně i jícen a ústní dutinu (asi v pěti procentech).

Pacientská aplikace (Patient App)

Telemedicína je trend. Nová aplikace pomáhá předejít srdeční zástavě

Digitalizace medicíny může zdravotnímu systému ušetřit významné prostředky. A přínosná je i pro zdraví pacientů. Telemedicína a monitoring pacientů „na dálku“ jsou trendy, které mohou včas zachraňovat životy.

Přečíst článek

Záněty střevo oslabují, zužují, vytvářejí se zhnisané abscesy, píštěle (kanálkovité propojení mezi orgány), a to vše komplikuje průchodnost střev. V nejtěžších případech je nutné chirurgicky postiženou část střeva odstranit. Nemoc probíhá ve fázích klidu (remise) a vzplanutí (relaps). Při remisích musí pacienti dodržovat doporučení lékařů, v období vzplanutí se nasazují protizánětlivé léky, antibiotika, při velkých atakách kortikosteroidy nebo imunosupresiva pro potlačení aktivity imunitního systému.  

Mimostřevní projevy až u 40 procent pacientů

Ohniskem nemoci je trávicí trakt, ale Crohnova choroba umí udeřit i jinak a jinde v těle. Opakující se horečky, úbytek váhy a opožděný růst patří k dalším symptomům nemoci. Někdy dojde k zánětu duhovky, postižení kůže, pacientům se objevují afty a záněty dásní, bolí je klouby, rozvíjí se osteoporóza či artritida, Crohn postihne často ledviny a močové cesty, játra a může dojít i k žilním trombózám, emboliím či cévní mozkové příhodě.  

Australský bio steak

Biohacking: Keto a low carb je teď mánie. Kolik proteinu má smysl jíst pro dlouhý a zdravý život?

Navzdory tvrzení různých módních diet, lidé jedí proteinu spíše nadbytek než málo. To ale neplatí pro vyšší věk, kdy konzumace proteinu pomáhá dlouhověkosti.

Přečíst článek

Původ Crohnovy choroby není zcela jasný, dosud neexistuje ani léčba, která by nemoc zcela odstranila. Proto je nutné změnit životní styl a dodržovat nastavená pravidla již celoživotně, aby se co nejvíc zamezilo vzplanutí a pacient žil co nejdéle v obdobích klidu.  Základem jsou dietní opatření, dostatek tekutin (2 litry vody denně), pravidelný pohyb, dostatek spánku, relaxace, regenerace a vyvarování se stresu, rozhodně nekouřit. 


Co jíst a co ne? 

  • stravu bohatou na vlákninu;
  • v případě intolerance na laktózu se zcela vyhněte mléčným výrobkům;
  • používejte rostlinné oleje;
  • často konzumujte ryby s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin;
  • zažívání prospívají banány, avokádo, mango, zralé meruňky;
  • dietní masa, zelenina v páře či zakysané výrobky zklidní střeva;
  • rozhodně se vyhněte smažení, ostrému koření, přesolování, opatrně s kávou, alkoholem.

Na imunitu zabírá koktejl vitaminů a minerálů 

Navíc brání rozvoji zánětlivých procesů v těle, zklidňují sliznice a prospívají jejich hojení. A které?

  • vitamin A: ochrání před infekcemi;
  • vitamin D: podporuje imunitu;
  • B-Komplex (B1, B2, B6, kyselina listová a B12);
  • zinek: posiluje obnovu střevní sliznice;
  • selen: silný antioxidant posiluje imunitu a bojuje se vznikem zánětů v těle, totéž platí pro Omega 3 mastné kyseliny.  

váha, obezita

Dobrá zpráva: jsou tu nové léky na hubnutí. Cvičit a nejíst je ale pořád lepší

Lék, který by spolehlivě, bezpečně a bez námahy zbavil lidi obezity, je svatým grálem farmaceutického průmyslu. Výsledky tu jsou, ale pořád to není ono. V poslední době se však objevily zprávy hned o dvou slibných preparátech. Výsledky z poslední fáze klinický studií totiž zveřejnila firma Novo Nordisk. A pozadu nezůstala ani Eli Lilly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme