Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benátky shánějí peníze na stadion. Pomoci by mohl prodej slavného obrazu

Benátky, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Benátský radní pro sport Renato Boraso navrhl prodat obraz známého rakouského malíře Gustava Klimta Judita II., pokud město nebude mít dostatek financí na výstavbu nového stadionu. Informuje o tom deník La Stampa. Podle něj by se jednalo o extrémní řešení, které by ale mohlo přinést do městské pokladny přes 90 milionů eur. Opozice záměr odmítá. Obraz je ve sbírkách městské galerie moderního umění Ca´ Pesaro.

Reklama

Benátkám hrozí, že nebudou moci čerpat dotaci z unijních fondů na výstavbu nového sportovního areálu, jehož součástí má být i stadion. Evropská komise začala přezkoumávat, zda je projekt v souladu s pravidly italského plánu obnovy, z jehož prostředků měly Benátky peníze na zařízení dostat. A podle informacích tisku je pravděpodobné, že unijní financování výstavby stadionu nakonec Brusel nepovolí.

obraz rakouského malíře Gustava Klimta Judita II. https://artsandculture.google.com/

Benátkám tak hrozí, že pro uskutečnění záměru za více než 300 milionů eur (zhruba sedm miliard korun) jim budou chybět desítky milionů eur, které chtěly získat od EU. "Pokud by se nenalezl jiný způsob, tak je tady extrémní způsob, jak situaci vyřešit - prodat Juditu II. od Klimta," řekl radní pro sport Boraso. Podle něj by prodej obrazu vynesl minimálně 90 milionů eur.

"I pouhá myšlenka prodat obraz, který je součástí kulturního dědictví města a galerie Ca´ Pesaro, nahání hrůzu," uvedla představitelka opoziční Demokratické strany Monica Sambová.

Boraso však není jediným benátským politikem, který by chtěl zpeněžit městské muzejní sbírky. V roce 2015 stávající starosta Luigi Brugnaro z Ligy přišel s návrhem odprodat ze sbírek benátských muzeí obrazy, které přímo nesouvisejí s městem. Vedle Klimtovy Judity, která je verzí známého obrazu z vídeňského muzea Belvedere z roku 1901, starosta uváděl například obrazy od Chagalla.

Obdobné úvahy tehdy italské ministerstvo kultury označilo za pokus o žert a nátlak na vládu, aby zvýšila dotace obcím. Ačkoliv jsou obrazy ve vlastnictví města, tak rozprodeji muzejních sbírek brání zákony.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme