Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změny v českém zákoníku práce. Co musejí podnikatelé vědět

Adéla Mrzílková

V říjnu letošního roku vstoupila v platnost novela zákoníku práce, která přináší zásadní novinky pro podnikatele a jejich zaměstnance. Novela upravuje zejména pravidla týkající se odpočinku, práce z domova a dohod mimo pracovní poměr. V rozhovoru pro FreshStart je blíže rozebírá daňový poradce Jan Ježek.

Reklama

Jednou z klíčových změn novely je upřesnění pravidel týkajících se nepřetržitého odpočinku v týdnu, kdy zaměstnavatel musí pracovní dobu zaměstnance rozvrhnout tak, aby obsahovala minimálně 35 hodin odpočinku v týdnu. V případě mladistvích je to 48 hodin v odpočinku v rámci jednoho týdne.

Home office s novými pravidly

S rostoucí popularitou práce z domova přichází novela s jasnějším vymezením jeho pravidel. Zaměstnanec může požádat o práci z domova, avšak zaměstnavatel nemusí vyhovět každé žádosti. Po schválení homeofficu je nutné uzavřít novou písemnou dohodu, do které se zahrne i nové rozvržení pracovní doby a způsob zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Práce z domova je pro mnoho lidí příjemná, ale nese s sebou i zvýšené náklady, a to zejména v podobě spotřeby energií a vody v domácnosti. Jestliže zaměstnavatel homeoffice povolí, bude muset zaměstnanci tyto náklady uhradit. Jsou uzákoněny dva způsoby náhrad. 

  • Paušální částkou: Při variantě paušálních náhrad zaměstnavatel hradí 4,60 Kč na hodinu.
  • Skutečnými náklady: Zde se pracuje se skutečnými náklady, které musí zaměstnanec prokázat. 

S prací na home office se také pojí povinost získání souhlasu spolubydlících. Pokud bude pracovat zaměstnanec ve sdíleném prostoru (například v bytě se spolubydlícími), musí mít od všech osob písemný souhlas. 

Více o úhradě nákladů, ale i o dopadech novinek v zákoníků práce na ekonomiku se dozvíte v rozhovoru FreshStartu s daňovým poradcem Janem Ježkem, který se spouští v úvodu tohoto článku.

Novela zavádí také 7denní lhůtu pro informování zaměstnanců o právech a povinnostech, zkracuje se tedy z původního měsíce. Týká se to všech smluv a v některých případech může být písemná informace nahrazena odkazem na interní dokumenty.

Dohodáři v centru pozornosti

Dohodáři zaznamenali významné změny, včetně povinnosti písemně určit jejich pracovní dobu a nároků na příplatky a odškodnění za překážky v práci. V roce 2024 se dohodářům navíc naskytne možnost nároku na řádnou dovolenou.

Přestože novela zákoníku práce přináší mnoho výhod pro zaměstnance, někteří odborníci mají obavy. Jan Ježek, daňový poradce, upozorňuje na možné komplikace pro firmy, které spoléhají na flexibilní pracovní sílu. „Nemyslím si, že je to rozumný krok. Spousta firem žije právě z dohodářů, kteří vykonávají jednorázové činnosti. Samozřejmě se dohody zneužívají, ale stále existují činnosti, na které potřebujete člověka, co vám přijde na dva tři dny, udělá svojí práci a víckrát ho nechcete vidět.“

Pro podnikatele je důležité si uvědomit dopady těchto změn a připravit se na ně. Se správným přístupem a informacemi mohou novinky v zákoníku práce znamenat příležitost k posílení vztahů se zaměstnanci a zvýšení produktivity.

Více v článku na FreshStart.cz

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme