Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbrojní veletrh Idet nabízí tradici, inovace i umělou inteligenci

Idet veletrh
Petr Pešek / Newstream
Petr Pešek

S několikaměsíčním zpožděním ale jako vždy s hojnou účastí domácích i zahraničních firem začala ve středu v Brně největší tuzemská přehlídka obranné a bezpečnostní techniky, veletrh Idet. A jde vlastně o akci „tři v jednom“ – souběžně tu probíhají veletrhy požární techniky (Pyros) a bezpečnostní techniky (Iset).  

Reklama

Tomu odpovídá i zvýšený zájem firem. Na prakticky zaplněné ploše brněnského výstaviště jich je na 500. Z těch českých, kromě tradičních účastníků jako jsou Aero Vodochody, Česká zbrojovka či LOM Praha, tu bude i několik mladších, například LPP, AIR-tech PD či JUFA, které se chystají ukázat technologické novinky.

Ze zahraničí dorazili kromě jiných zástupci amerického giganta Lockheedu Martin (firmy, která by chtěla dodat Armádě ČR nový stíhací letoun), izraelské IAI či německého strojírenského koncernu Rheinmetall. Očekává se také návštěva několika zahraničních delegací a ministrů. Vůbec největším vystavovatelem ale je tradičně Ministerstvo obrany ČR společně s armádou.

Podívejte se, co všechno můžete vidět na právě probíhajícím zbrojním veletrhu: 

V hlavní roli umělá inteligence

Na veletrhu se představuje mnoho novinek. Ať už jde o konvenční zbrojní vybavení či technologie budoucnosti. „K vidění jsou nejmodernější exponáty a technologická řešení z oblasti bezpečnostního a obranného průmyslu,“ řekl k tomu ředitel veletrhů Michalis Busios.

Do první skupiny spadají například samohybné houfnice CEASAR od francouzské firmy Nexter Systems, které bude v příštích letech nakupovat Armáda ČR. Do druhé pak patří třeba robotický pes, který je k vidění na stánku německého Rheinmetallu, nebo projekty na bázi umělé inteligence (AI), které představuje společně s partnery již zmiňovaná česká technologická firma LPP.

Aero Vodochody

Prodej Aera je dokončený. Většinu vlastní Orbánův muž

Prodej Aera Vodochody je dokončený. Nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol.

Přečíst článek

LPP návštěvníků ukazuje například i věrnou simulaci provozu autonomních vozidel se zapojením umělé inteligence, respektive přesněji řečeno rozpoznávání objektů pomocí učení v hlubokých neuronových sítích, které umožňuje hledání nejefektivnější a nejbezpečnější cesty v terénu. A podobně, jako hledá cestu v terénu, umožňuje rozpoznávat tváře a hledat teroristy či zločince. Tato metoda v posledních letech zaznamenala velký pokrok budí sice občas i kontroverze, její vývojáři ale zdůrazňují možné přínosy. A to nejen při sofistikovaném vedení boje, ale i v civilním životě. Například při téměř okamžitém identifikování nebezpečných osob či předmětů v obchodech, školách či nemocnicích.

„Umělá inteligence je realitou a jako u mnoha vynálezů závisí na tom, jak se využije. Obecně, díky prakticky okamžitému vyhodnocení dat a jejich zobrazení velitelům je dnes vojenská technika jinde než třeba ještě před deseti lety – ať už jde o vozidlové informační systémy či řízení boje. Vojákům to umožňuje lépe a efektivněji reagovat,“ říká generálporučík v záloze Miroslav Žižka, někdejší velitel pozemních sil české armády a nyní jednatel a šéf projektů firmy LPP, která mimo jiné úzce spolupracuje s britským výrobcem speciálních vozidel Supacat.

Veletrhy Idet, Iset a Pyros se na brněnském výstavišti konají až do tohoto pátku. Původně se měly uskutečnit už letos v červnu, ale kvůli doznívající pandemii byly pro jistotu o pár měsíců posunuty. Jejich zahájení provázely protesty aktivistů. Ti obarvili vodu ve fontánách v centru Brna na červeno, tedy v barvě krve a nad hlavním vstupem na výstaviště vyvěsili transparent „Válka začíná tady”.  „Jedná se o takový folklor u těchto akcí, které probíhají v Paříži i jinde. Je to nepochopení nějaké části pacifistů, k čemu slouží obrana a obranná technika,” uvedl k tomu generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Meggitt mění majitele

Britskou Meggitt koupí Američané

Americká průmyslová společnost Parker-Hannifin koupí z 6,3 miliardy liber (188,1 miliardy korun) britskou zbrojní a leteckou firmu Meggitt.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme