Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakázky pro stát podržely loňské hospodaření Strabagu

Strabag udržel zisk na předloňské úrovni
ČTK

Veřejnému sektoru inflace nevadí, projekty státních infrastrukturálních investic běžely i v loňském, inflací poznamenaném roce. To stejné ale nejde tvrdit například o projektech bytové výstavy financovaných soukromým kapitálem. Developeři kvůli panující nejistotě na trhu projekty raději odkládali, stojí ve výroční zprávě společnosti Strabag, které se i za těchto komplikovaných podmínek podařilo udržet zisk na předloňské úrovni.

Reklama

Čistý zisk stavební firmy Strabag v Česku loni stagnoval na 588,2 milionu korun. Tržby společnosti meziročně stouply o 14,2 procenta na asi 18 miliard korun. Provozní zisk firmy meziročně klesl o 26,4 procenta na 488,9 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, která patří mezi největší stavební společnosti v ČR. 

Obdobně jako v letech 2020 a 2021 byl podle Strabagu také loňský rok poznamenán dozvuky pandemie covidu-19 a skokovým nárůstem cen stavebního materiálu a paliv.

Bezprecedentní zdražení plynu, ropy, ocele a dalších vstupních surovin pro výrobu stavebních materiálů nebo jejich dočasná nedostupnost na trhu způsobily na všech probíhajících stavbách mnohá omezení a nemalé finanční ztráty,“ uvedl Strabag ve výroční zprávě. Loni se k tomu přidal ještě růst inflace a vysoká cena úvěrů, která vytvořila tlak na investory v sektoru bytové výstavby, podotkla firma.

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

Strabag podržely státní investice 

„Tento vývoj měl dopad na odsun zahájení některých plánovaných investičních projektů bytové výstavby jak ve velkých městech tak i regionech. Některé vyhlášené projekty veřejných zadavatelů byly během roku zrušeny nebo pozastaveny bez uvedení důvodu,“ uvedla společnost ve zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Jako pozitivní lze podle Strabagu nicméně hodnotit fakt, že nedocházelo ke škrtům u státních investic do dopravní infrastruktury.

Mezi největší projekty realizované v minulém roce společností patřila oprava dálnice D11 v 48 až 55 kilometrem směrem na Opavu, stavba přivaděče I/38 Jihlava k D1, obchvat I/38 u Církvice nebo výstavba pražského metra D. Strabag zároveň uvedl, že v některých projektech využíval metodu LEAN, jejíž úkolem je zjednodušit stavbu o co nejvíce nepotřebných úkonů a maximalizovat produkci výstavby.

V pozemním a inženýrském stavebnictví se Strabag věnoval realizaci výstavby hlavně bytových objektů, logistických center a administrativních budov. Mezi největší realizované projekty společnosti v minulém roce patřily Smíchov City Sever v Praze 5 nebo fotbalový stadion v Hradci Králové.

Strabag patří mezi největší stavební firmy v Česku. Je součástí stejnojmenného rakouského technologického stavebního koncernu a realizuje stavby v odvětvích dopravního, pozemního a inženýrského stavitelství. Největší stavební firmou v Česku je Metrostav, kterému loni klesl meziročně čistý zisk o 35,5 procenta na 858,5 milionu korun.

Stavební dělník

Metrostavu výrazně klesl zisk. Kvůli válce i soudní kauze

Metrostavu loni klesl čistý zisk o 35,5 procenta na 858,5 milionu korun. Stavební a developerské skupině nepřály hlavně válka na Ukrajině a také zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Naopak provozní výnosy oproti roku 2021 stouply, a to o 12,3 procenta téměř na 49,9 miliardy korun. Před zdaněním loni Metrostav vydělal 1,44 miliardy Kč. O rok dříve to bylo 1,89 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Výstavba bytů stojí na hraně. Pokud nezlevní materiály nebo se nesníží sazby, firmy budou krachovat

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Přečíst článek
V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme