Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vesmírná turistika. Musk, Bezos a nově i Branson mohou vyslat do kosmu klienty

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.
ČTK
 ČTK

Společnost Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona oznámila, že dnes obdržela souhlas amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) pro lety s lidmi do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters, která v této souvislosti poukázala na rostoucí konkurenci v rodícím se lukrativním sektoru vesmírného cestovního ruchu.

Reklama

Souhlas FAA britský miliardář Branson získal měsíc po dalším úspěšném testu raketoplánu VSS Unity společnosti Virgin Galactic. Stroj, řazený do třídy SpaceShip Two, se dvěma piloty nejprve vynesl do výšky 13 kilometrů mateřský letoun VMS Eve. Pak se raketoplán oddělil, zažehl na 60 sekund vlastní motory a trojnásobnou rychlostí zvuku dosáhl výšky 89,2 kilometru. Během pětiletého zkušebního období to byl už šestý let.

Ředitel Virgin Galactic Michael Colglazier po tomto květnovém testu řekl, že raketoplán Unity čekají ještě další dva prověřovací lety, než začne k hranicím vesmíru dopravovat první platící zákazníky. Dnes Colglazier prohlásil, že „dnešní souhlas FAA... nám dodává jistotu ve chvíli, kdy míříme k prvnímu pilotovanému testu s plnou posádkou”.

V červenci vzlétne do vesmíru raketa New Shepard s posádkou. Na palubě nebude chybět ani šéf Amazonu Jeff Bezos.

Šéf Amazonu Bezos poletí v červenci do vesmíru s bratrem i vítězem aukce

Až společnost Blue Origin příští měsíc vypraví svůj první let do vesmíru s posádkou, chce u toho být i její majitel Jeff Bezos. Zakladatel technologického giganta Amazon a jeden z nejbohatších mužů planety oznámil, že hodlá let absolvovat společně se svým bratrem Markem. Do kosmu je doprovodí vítěz aukce, který za let zaplatil 28 milionů dolarů.

Přečíst článek

V oblasti vesmírné turistiky je Bransonovým konkurentem společnost Blue Origin amerického miliardáře a zakladatele firmy Amazon Jeffa Bezose. Ten začátkem června oznámil, že 20. července bude s bratrem Markem členem posádky, která při 11 minut trvajícím letu vystoupá s lodí New Shepard k hranici vesmíru ve výšce 100 kilometrů.

Daleko úspěšnějším konkurentem při letech soukromých společností do vesmíru je ovšem firma SpaceX dalšího amerického podnikatele a vesmírného vizionáře Elona Muska. Její nosné rakety Falcon 9 a lodě Dragon už dopravují náklad i astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a počítá se i s turisty.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme