Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence příští rok významně prostoupí do "běžného života"

Umělá inteligence příští rok významně prostoupí do "běžného života"
Profimedia
 ČTK

V příštím roce bude nějaký nástroj založený na umělé inteligenci (AI) využívat 70 až 80 procent Čechů starších deseti let. Je to výrazný nárůst proti letošku, kdy například textovou AI vyzkoušela asi třetina lidí a pravidelně ji využívá jen část z nich. Odhaduje to ředitel České asociace umělé inteligence Lukáš Benzl.

Reklama

Podle ředitele pro Big Data a AI ve skupině Creative Dock Adama Hanky nejrychleji poroste využití velkých jazykových modelů. "Množí se spekulace o tom, že OpenAI může brzy vydat další model, GPT 4.5, což by opět velmi pravděpodobně znamenalo zlepšení kvality odpovědí tohoto jazykového modelu, opět zvýšilo jeho využitelnost a užitečnost. To bude mít za následek větší počet jak individuálních, tak firemních uživatelů," podotkl. A pro ty, kteří nechtějí pracovat s OpenAI, je už několik týdnů dostupný model Gemini od Googlu.

Pohled do Lawrenceovy národní laboratoře v kalifornském Berkeley, kde robot propojený s umělou inteligencí připravuje nové materiály a sám si stanovuje, jak při tom bude postupovat.

Nové materiály vytvářené s pomocí umělé inteligence by měly prospět průmyslu

Počítač dokáže navrhnout nové hmoty s požadovanými vlastnostmi. Pak je sice stejně musejí vyzkoušet lidé v laboratoři, ale ušetřit si tak mohou spoustu času.

Přečíst článek

"V nadcházejícím roce se umělá inteligence stane neviditelným, ale nezbytným společníkem v každodenním životě každého z nás. AI bude klíčovou součástí chytrých telefonů a většiny kancelářských aplikací. Lidé začnou využívat funkce založené na AI, aniž by si to uvědomovali, což povede například ke zlepšení uživatelského komfortu a produktivity," uvedl Benzl.

Nejrychlejší adaptaci vidí Benzl v kancelářském prostředí, kde AI přebírá rutinní úkoly a zásadně pomáhá s tvorbou obsahu. Další oblastí je vzdělávání, kde má AI potenciál personalizovat učební zkušenost a zvyšovat efektivitu studia. Třetí oblastí je zábava, kde se AI funkce pro uživatele stávají součástí videoher, sociálních sítí nebo streamingových služeb.

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Umělá inteligence pohledem práva. Jaké jsou její přínosy, rizika i hrozby?

První prosincový díl podcastu Právo k Ranní Kávě reflektuje téma, které nejméně poslední rok doslova hýbe podstatnou částí společnosti, a jež se chtě nechtě týká všech, jejichž práce alespoň trochu spočívá v kritickém zkoumání nestrukturovaných dat. Řeč je o generativní umělé inteligenci typu ChatGPT.

Přečíst článek

"Velká a velmi pozitivní překvapení nás čekají v oblasti zdravotní péče, kde AI není jenom o diagnostice, ale také o předvídání zdravotních problémů a personalizované medicíně na základě životního stylu. Už nyní jsme u nás v ČR svědky rozvoje zdravotnických startupů a projektů zaměřených na AI ve zdravotnictví. Tyto inovace přinášejí hmatatelné výsledky od zkrácení čekacích dob na lékařská vyšetření až po efektivnější léčbu," dodal Benzl.

V příštím roce lze podle Hanky také očekávat, že bude nadále postupovat zatím pozvolná, ale už viditelná transformace pracovního trhu. Pracovní místa zatím nezanikají, ale náplň práce za počítačem se transformuje a v některých povoláních se umělá inteligence stává skutečně každodenním pomocníkem, dodal Hanka.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sam Altman

Vyhodí ho dveřmi, vrátí se oknem. Sam Altman je symbolem umělé inteligence i doby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme