Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Centropol pokračuje ve zlevňování plynu pro zákazníky. A bez fixace

Centropol zlevní plyn pod vládní strop a bez závazku
ČTK
 ČTK

Společnost Centropol od příštího týdne zlevní zemní plyn pod vládní strop. Podstropové ceny, které budou oproti cenovému stropu o 311 korun za megawatthodinu (MWh) nižší, budou moci využívat noví i stávající zákazníci se smlouvami na dobu neurčitou. Společnost s více než 290 tisíci odběrateli snižovala ceny plynu i elektřiny pod strop už dříve, tehdy však s povinnou fixací. Ceny pod vládním maximem začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Reklama

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízela novým zákazníkům tarify s cenami vycházející z vládního cenového maxima. To činí pro letošní rok 5000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2500 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Bez závazku

Nové průměrné ceny Centropolu na dobu neurčitou jsou podle společnosti až 12,5 procenta pod cenovým stropem.

„S účinností od 7. a 10. března snižujeme ceny produktů na dodávku zemního plynu s dobou neurčitou. Cenu dodávky plynu u produktu Bez závazku snižujeme na 2189 korun za MWh bez DPH. Ceníky starších produktů se vzhledem k historickým nákupům dostanou na úroveň nepatrně vyšší, a sice na 2289 Kč/MWh bez DPH,” uvedl marketingový ředitel a člen představenstva Centropolu Jiří Matoušek.

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Mnozí tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, nejnověji společnost innogy, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dneška, tedy za zhruba půl roku, o více než 85 procent, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ceny energií pod vládou stanovenými limity už v minulých týdnech začali nabízet i další dodavatelé. Například E.ON snížil svým klientům bez dlouhodobého závazku elektřinu proti stropu o šest procent a plyn o osm procent. Části klientů snížilo ceny plynu bez fixace také innogy, a to o zhruba 240 korun za MWh. Snížení cen stávajícím zákazníkům oznámily také MND. Nový tarif představil i ČEZ. Ceny energií u něj budou klesat postupně, podmínkou však u něj je dlouhodobá smlouva. Od května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit také Pražská plynárenská.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 150 eur (asi 3525 korun) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila k 60 eur (zhruba 1410 korun) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem.

innogy

Innogy zlevní elektřinu, výrazně pod vládní strop. Podmínkou je fixace

Energetická společnost innogy zlevní od začátku března elektřinu pod cenový strop. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) bude 250 korun pod stropem, podmínkou však je uzavření smlouvy na 15 měsíců, oznámila společnost innogy.

Přečíst článek

Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme