Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Společnost Country Life prodala většinový podíl skupině Vafo

Výrobce a prodejce biopotravin Country Life prodal podíl 51 procent
ČTK
 ČTK

Firma Country Life, která produkuje biopotraviny a provozuje obchody se zdravou výživou, má nového akcionáře. Podíl 51 procent získala společnost Fermia, za kterou stojí především podnikatel Pavel Bouška, uvedly to Hospodářské noviny. Country Life se podle svého zakladatele Otakara Jiránka potýkala v posledních dvou letech s ekonomickými problémy v důsledku epidemie covidu-19, zvýšených nákladů na dopravu a energie a nárůstu úroků na úvěrech. Kupní cenu nechtěla ani jedna strana komentovat.

Reklama

Country Life je rodinnou firmou a průkopníkem biopotravin a zdravé výživy na českém trhu. Vznikla v roce 1991 a jejím majitelem byl dosud Jiránek. Na svém webu uvádí, že je největším dovozcem, obchodníkem s bioprodukty a jedním z největších obchodníků s produkty zdravé výživy v České republice. Vlastní ekofarmu a biopekárnu v Nenačovicích u Berouna, provozuje čtyři prodejny zdravé výživy v Praze, jednu prodejnu přírodní kosmetiky a dvě veganské restaurace. Provozuje také e-shop. Prodejen zdravé výživy měla firma původně osm, polovinu musela v posledních letech zavřít.

„Zastihla nás bohužel dokonalá ekonomická bouře, která přetrvává už dva roky, a museli jsme začít hledat silného partnera. Je to kombinace zavřených restaurací a obchodů v covidu, následných zvýšených nákladů nejen na dopravu a energie a nakonec ještě výrazný nárůst úroků na úvěrech. Pamatuji sice Klausovy balíčky v roce 1997, kdy byly úroky 28 procent, jenže teď to bylo všechno dohromady," řekl webu Jiránek. Dodal, že partnerství s Pavlem Bouškou a Petrem Křížem, který je šéfem fúzí a akvizic skupiny Vafo a zároveň minoritním akcionářem Fermie, bylo logické.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

PPF prodá část Telecomu na Balkáně za desítky miliard. Šmejc: Jde o jeden z největších dealů PPF

V přepočtu 52 miliard korun. Tolik zaplatí společnost Emirates Telecommunication Group Company, působící pod značkou e&, za polovinu aktiv, které drží PPF Telecom v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Přečíst článek

Bouška podle HN ovládá skupinu Vafo, která vyrábí a prodává krmiva pro domácí mazlíčky po celé Evropě. Před dvěma lety získal majoritu také ve společnosti Lifefood Czech Republic, která se specializuje na raw food, tedy tepelně neupravenou stravu.

„Věříme tradiční značce i segmentu zdravých potravin a máme apetit v něm dále růst. Zapadá to do naší strategie dobře obsluhovat zákazníky, kteří vyhledávají kvalitu, ať už v jídle, sportu nebo pro svá zvířata," komentoval akvizici Kříž.

Jiránek si ve firmě Country Life ponechal 49 procent a součástí obchodu nebyla ekofarma u Berouna. Country Life měl podle HN v roce 2020 rekordní obrat 521 milionů korun. Loni skončil téměř o čtvrtinu níže a letos míří zhruba na 380 milionů korun tržeb.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme