Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škoda Group loni vyměnila šéfa, získala obří zakázku pro Prahu a dodala dvakrát více vozů

Škoda Group loni vyměnila šéfa, získala obří zakázku pro Prahu a dodala dvakrát více vozů
Profimedia
 ČTK

Škoda Group, přední evropský výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, zvýšila meziročně tržby o 81 procent na 1,382 miliardy eur (zhruba 34 miliard korun). Provozní zisk EBITDA (před úroky, daněmi a odpisy) ale klesl o 57 procent na loňských 21,8 milionu eur (asi 540 milionů korun). Důvodem poklesu byly pokračující dopady pandemie covidu a ruská agrese na Ukrajině, uvedla firma.

Reklama

Loňský rok byl pro Škoda Group obdobím důležitých změn, a to jak v organizační struktuře, tak v organizaci obchodních aktivit. Na pozici CEO Škoda Group byl v závěru roku 2P23 jmenován Petr Novotný, na to navázaly další změny ve struktuře skupiny.

„Vysoké investice, které jsme v posledních letech směřovali do našich závodů, se loni projevily zvýšením výrobní kapacity i výkonnosti,“ uvedl generální ředitel a výkonný předseda představenstva Petr Novotný. Počet výrobních hodin podle něj meziročně stoupl o 16 procent na 5,1 milionu. Skupina loni dodala 400 vozů, meziročně o 88 procent více, a uzavřela několik velkých kontraktů.

Velkým úkolem pro další roky bude další zvyšování efektivity vnitřních procesů, dodal.

Škoda Group dodá osm souprav metra do Sofie za více než 1,6 miliardy Kč.

Po Varšavě dodá Škoda Group vozy metra i Sofii. Za téměř dvě miliardy

Škoda Group, přední evropský výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, získala zakázku na dodávku osmi souprav metra do Sofie za více než 1,6 miliardy korun. Pro místního dopravce Metropoliten EAD je bude vyrábět v Ostravě a v Plzni, řekl mluvčí firmy Jan Švehla.

Přečíst článek

Reklama

Rok velkých investic i zakázek

„V následujícím období plánujeme držet počet nových zakázek i ukazatel EBITDA na stabilní úrovni. Samozřejmě plánujeme pokračovat i v investicích do výzkumu a vývoje, do kterého jsme v loňském roce investovali přes 85 milionů eur. Technologie se vyvíjí obrovským tempem a pokud chceme zůstat na špičce, musíme být schopní našim partnerům nabízet moderní řešení,“ dodal Jaroslav Zoch, CFO Škoda Group.

Nejvýznamnějším milníkem roku 2023 se stal zisk zakázky na výrobu až 200 tramvají pro Prahu v hodnotě přes 16 miliard korun. K významným obchodním úspěchům patří také výroba nočních vlaků pro finského dopravce VR, smlouva na dodávku metra do bulharské Sofie nebo nové tramvaje pro německý Kassel.

Škoda Group se také silně etablovala na západních trzích – na italském trhu aktuálně pracuje na zakázkách v hodnotě přesahující 250 milionů eur a v Německu je klíčovým dodavatelem úzkorozchodných tramvají.

Škoda Group bude vyrábět vlaky pro Uzbekistán

Škoda Group bude vyrábět vlaky pro Uzbekistán. Poprvé tak expanduje do Střední Asie

Škoda Group, výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, dodá do Uzbekistánu 30 elektrických vlaků za 320 milionů eur, tedy téměř za 7,9 miliardy korun. Kontrakt podepsalo v Plzni vedení strojíren s uzbeckým premiérem Abdullou Aripovem. Výroba vozů začne příští rok.

Přečíst článek

Škoda Group

Škoda Group má první objednávku z Austrálie. Stovku tramvají v Melbourne budou pohánět motory z Plzně

Škoda Group dosáhla dalšího významného milníku. Díky partnerství s Alstomem dodá do australského Melbourne trakční motory v hodnotě přes 300 milionů korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výrobce Dako-CZ vloni dosáhla rekordního čistého zisku téměř 440 milionů korun. Vyrábí komponenty pro Škodovku či Siemens

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme