Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škoda Auto si po zkušenosti s Ukrajinou zajistila výrobu kabelů i v Maroku a Rumunsku

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto

Přijatá opatření umožňují v případě potřeby navýšení současného objemu výroby kabelových svazků až na dvojnásobek, oznámila automobilka.

Reklama

Automobilka Škoda Auto si zajišťuje další výrobu kabelových svazků do svých automobilů. Po přesunu a duplikaci výroby kabelových svazků z Ukrajiny do České republiky si automobilka zajistila také novou výrobní kapacitu v Maroku nebo Rumunsku. Cílem těchto opatření je zajištění proti možným výpadkům v dodávkách a přerušení dodavatelských řetězců v budoucnu. 

V důsledku výpadků v dodávkách kabelových svazků způsobených válkou na Ukrajině musela Škoda Auto začátkem března na osm týdnů zastavit výrobu plně elektrického modelu Enyaq iV. Aby se výroba co nejrychleji obnovila, začala automobilka spolu se svými dodavateli zvažovat možnosti duplikování výroby kabelových svazků do jiných výrobních závodů v Evropě a severní Africe.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Ukrajina opět vyrábí kabely, válce navzdory. Škoda Auto si pro jistotu jejich dodávky zařídila i jinde

Škoda Auto přestála druhý rok čipové krize. Zisk jí vzrostl o téměř polovinu, tržby stagnovaly. Propad výroby kvůli nedostatku dílů čeká Škodovku i letos. Jak mocný propad bude, záleží na vývoji války na Ukrajině.

Přečíst článek

V návaznosti na to se tak automobilce ve spolupráci s firmou PEKM Kabeltechnik podařilo během pěti týdnů po vypuknutí války zajistit část výroby kabelových svazků v Mladé Boleslavi. Společnost PEKM instalovala potřebné výrobní zařízení do montážních hal společnosti Škoda Auto, a už v dubnu výroba postupně nabíhala. Na výrobních linkách pracuje 35 Ukrajinek ze závodu ve Lvově, které zároveň zaučují nové pracovnice.

Reklama

V Mladé Boleslavi aktuálně vznikají kabelové svazky pro model Fabia Combi, v následujících týdnech začne také výroba pro modelové řady Octavia, Kodiaq, Karoq a Superb. Výroba zároveň funguje i na Ukrajině, proto jde o její duplikaci.

„V uplynulých týdnech jsme ve společnosti Škoda Auto, společně s našimi partnery, intenzivně pracovali na minimalizaci dopadů války na Ukrajině na dodávky kabelových svazků. Během velice krátké doby se díky velkému nasazení podařilo výrobu na Ukrajině obnovit a výrazně rozšířit výrobní kapacity – za to celému týmu a všem zúčastněným dodavatelům děkuji. Současně bych chtěl naše ukrajinské partnery ujistit, že plníme a budeme i nadále plnit naše závazky,” řekl člen představenstva Karsten Schnake.

Další výrobní kapacity si Škoda zajistila u firmy Kromberg & Schubert v jejím marockém závodě ve městě Kenitra, nedaleko metropole Rabatu. Společnost Kromberg & Schubert už mezitím také částečně obnovila výrobu kabelových svazků ve svém ukrajinském závodě v Žytomyru. Díky výrobě v obou závodech bude potřeba kabelových svazků pro výrobu modelu Enyaq iV plně pokryta.

Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.

Škoda Auto vyrábí v Mladé Boleslavi baterie do elektromobilů pro celý koncern Volkswagen

Škoda Auto v Mladé Boleslavi nově vyrábí baterie pro elektromobily celého koncernu Volkswagen. Do technologií nainvestovala přes tři miliardy.

Přečíst článek

Škoda kromě toho plánuje také duplikování výroby vysokonapěťových kabelových svazků, které jsou potřebné i pro dobíjení elektromobilů. Od konce června se budou tyto kabelové svazky vyrábět také v Rumunsku. Duplikovat se bude také výroba ze závodu v ukrajinském městě Chmelnyckyj, kabelové svazky pro modely Octavia a Superb budou vznikat i v marockém Tangeru.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Odborář Povšík o přeměně Škoda Auto na elektromobilitu: Tak obtížnou situaci jsme ještě nezažili

Předělání továren automobilky Škoda Auto na elektromobilitu se neobejde bez zásadního omezení výroby, řekl pro týdeník Škodovácký odborář předseda podnikové rady Jaroslav Povšík.

Přečíst článek

Barber shop

Lukáš Kovanda: České ekonomice se na začátku roku dařilo nad očekávání dobře. Lidé hojně utráceli za služby

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí pozitivně překvapila. Podle dnes zveřejněného, zpřesněného odhadu ČSÚ rostla totiž meziročně o 4,8 procenta. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali jen s růstem čítajícím 4,6 procenta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme