Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové končí. Obohacování uranu v Dukovanech si vezmou na starost Francouzi

Dukovany
Profimedia
 ČTK

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

Reklama

ČEZ jako provozovatel tuzemských jaderných elektráren loni rozhodl z bezpečnostních důvodů spojených s válkou na Ukrajině o výměně dodavatelů klíčových služeb pro provoz elektráren, které dosud zajišťovaly ruské firmy. Orano tak bude zajišťovat služby pro obohacování uranu. Dodavatelem paliva pak bude pro obě elektrárny americká společnost Westinghouse.

„Zajištění západního poskytovatele služeb obohacování uranu pro Dukovany je nejen důležitým krokem pro českou energetiku, ale i pro celou Českou republiku. Významně se tím dále posiluje energetická bezpečnost,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Spolupráce ČEZ s Orano nebude nová, obě firmy už dlouhodobě spolupracují v Temelíně. Nyní tak Orano rozšíří své služby i na Dukovany.

Dohodu obě firmy podepsaly během dnešní cesty francouzského prezidenta Macrona do Prahy. Jednat bude s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS), zúčastní se také česko-francouzského jaderného fóra v pražském Rudolfinu, jehož cílem je posílení bilaterální spolupráce zemí v jaderné energetice.

Noční blackout dostal Záporožskou elektrárnu na pokraji jaderné nehody

Noční blackout dostal Záporožskou elektrárnu na pokraji jaderné nehody

Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, byla v noci na dnešek na pokraji jaderné nehody kvůli přerušení vnějších dodávek proudu. Oznámila to podle agentury AFP ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí.

Přečíst článek

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění před 23 lety

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za letošní první čtvrtletí 4,75 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, což je nejvyšší výroba za všechna první čtvrtletí od spuštění Temelína v roce 2000. Je to o 4882 MWh víc než v dosud rekordním loňském prvním čtvrtletí, což odpovídá roční spotřebě téměř 1500 českých domácností. Vysoká výroba na začátku roku je výhodná i kvůli přenosové soustavě, kryje se s velkou spotřebou energií typickou pro zimní měsíce, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme