Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozpálená Brazílie. Pocitová teplota v některých částech země překročila 60 stupňů

Rio de Janeiro
iStock
 ČTK

V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.

Reklama

Úřady vydaly varování před dlouhodobým pobytem na slunci a vyzývají k dostatečnému pití vody. Obyvatelé města zaplavili pláže Ipanema a Copacabana, které o víkendu prakticky zakrývaly slunečníky. Lidé se chladili i v bazénech nebo v parku Tijuca na západním okraji města.

„Snažíme se chránit, chodit na otevřená místa nebo k moři. Ale něco dělat musíme. Mám velké obavy, že se to bude zhoršovat, protože počet obyvatel prudce roste a kvůli výstavbě bytů se kácí lesy,“ uvedla návštěvnice parku Raquel Correiaová.

Úmorné teploty sužovaly i největší brazilské město Sao Paulo, které ale na rozdíl od Ria neleží přímo na pobřeží Atlantského oceánu. Sobotní odpoledne tam bylo s 34,7 stupni nejteplejším dnem v roce. Je to také nejvyšší březnová teplota naměřená brazilským meteorologickým ústavem od začátku pozorování v roce 1943. Brazílie leží na jižní polokouli a v březnu tam končí léto.

Obyvatelé Sao Paula hledali úlevu v městských parcích, mnoho se jich ale auty snažilo dostat k moři a na silnicích vznikaly nekonečné dopravní zácpy. Auta nakonec tvořila 20 kilometrů dlouhou kolonu, tedy prakticky celý úsek od města na pobřeží.

Naopak na jihu země hustě prší a úřady varují, že by déšť tento týden mohl přinést i povodně.

Pro Chmel – umělá inteligence na chmelnici

České pivo je v ohrožení. Ječmen a chmel zachraňují vědci

Sladovnický ječmen je zásadní surovina pro výrobu piva a jeho kvalitu v posledních letech negativně ovlivňují klimatická změna a výkyvy počasí. Na pomoc se mu vydávají vědci.

Přečíst článek

Lyžování Klínovec

Jaro nejaro, na Klínovci se lyžuje. A ještě nekončíme, hlásí vlekaři

Na Klínovec jaro ještě úplně nepřišlo. Je stále sníh, je otevřena většina sjezdovek a čtyři lanovky, říkají provozovatelé skiareálu. Chtějí vydržet až do Velikonoc.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme