Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Restaurace dál zdražují obědy. Sto padesát korun je již běžná cena

Smažený sýr patří k nejdražším pokrmům
iStock
Michal Nosek
nos

Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání vykazuje v průměru změnu ve výši téměř šest korun. Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databázi - téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji v průměru za 139 korun. Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 149 korunami Karlovarský kraj si dlouhodobě drží pozici regionu, kde se zákazník naobědvá v průměru nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.

Nejdražší jídla jsou tradičně v  Praze. Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji 161 korun. Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji. Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj se 155 korunami.

Šéfkuchař Marcel Ihnačák v magazínu Newstream CLUB

Marcel Ihnačák: Vegeta zkazí přirozenou chuť každého jídla. Když ji používáte, všechny pokrmy chutnají stejně

Patří k nejznámějším tuzemským šéfkuchařům a v současnosti za jeho uměním můžete vyrazit na Břeclavsko, kde vlastní hned několik podniků. „Jižní Morava byla láska na první pohled. Historie, příroda a víno bylo to, co mě sem táhlo. Dnes si už neumím představit, že žiji jinde,“ říká proslulý šéfkuchař Marcel Ihnačák v rozhovoru, který původně vyšel v letním vydání magazínu Newstream CLUB a nyní si jej můžete přečíst v rámci Inventury 2024 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

"V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem," uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.

Většina restaurací bude mít na silvestra otevřeno, některé chystají speciální nabídky

Na silvestra si otevřené podniky vydělají více než běžné dny, klasickým restauracím se zvyšují tržby maximálně o desítky procent, noční podniky a bary si ale vydělají až několikanásobně více než obvykle. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka. Poslední den v roce bylo podle Dotykačky v posledních dvou letech otevřeno průměrně 70 procent restaurací.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Svatomartinská husa

Lukáš Kovanda: Svátek sv. Martina letos restauracím přihraje až tři miliardy korun

Přečíst článek
Doporučujeme