Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní výsledky J&T Banky. Čistý zisk jí meziročně vzrostl o 60 procent

J&T Banka
ČTK
 ČTK

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl v roce 2023 meziročně čistý zisk o 60 procent na rekordních 5,39 miliardy korun. Bilanční suma banky loni vzrostla o 29 procent na 293,1 miliardy korun. Bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy na 104,4 miliardy korun.

Reklama

Do nárůstu bilanční sumy se podle J&T Banky pozitivně promítlo prostředí vysokých úrokových sazeb. Objem přijatých vkladů od klientů ke konci roku tak činil 217,84 miliardy korun, meziročně o třetinu více.

Nejrychleji rostoucí kategorií klientského majetku se však staly fondy, tažené zejména fondem J&T ARCH Investments. Na konci roku se stal největším fondem v ČR, když jeho objem přesáhl 55 miliard korun. Celkově pak majetek investovaný ve fondech meziročně vzrostl téměř o polovinu. Růst majetku se příznivě odrazil v nárůstu čistých poplatkových výnosů, které stouply o 21 procent na 2,3 miliardy korun.

Češi chtějí čelit inflaci investicemi do zlata či nemovitostí

Zlato má za sebou silný kvartál, letos bude atakovat 2400 dolarů za unci

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za déle než tři roky. Těží ze sázek na nižší úroky ve Spojených státech a ze svého statutu bezpečného přístavu v časech geopolitických změn. Jeho cena o Velký pátek posílila na historické maximum okolo 2 230 dolarů za troyskou unci.

Přečíst článek

Na počátku roku 2023 získala banka investiční rating od agentury Moody's na úrovni Baa2 se stabilním výhledem. V prvním čtvrtletí otevřela plně digitální J&T Direktbank ve Frankfurtu nad Mohanem, kde se jí podařilo od té doby získat více než 20 tisíc klientů a objem vkladů téměř 20 miliard korun. Ve spolupráci s JP Morgan, Société Générale a Raiffeisenbank International banka vydala svou první mezinárodní emisi eurodluhopisů. Na sklonku roku pak banka dokončila exit z ruského trhu.

Vlastní kapitál v meziročním srovnání narostl o 5,1 miliardy a na konci loňského roku činil 40,96 miliardy korun. Vedle zisku z běžného roku se v něm pozitivně promítlo také zadržení zisku z předchozího období sníženého o výplatu dividendy jedné miliardy korun.

J&T Banka patří do finanční skupiny J&T a poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví financování v oboru realit a podnikových akvizic. S cennými papíry obchoduje pro soukromé investory. V ČR J&T Banka působí od roku 1998. Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku, J&T Direktbank v Německu a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme