Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koloběžky Lime vyjíždí vstříc burze, s velkorysou podporou investorů

Lime, ilustrační foto
Pixabay

Zelené elektrokoloběžky Lime už nějaký ten rok sviští ulicemi světových metropolí. Nyní se připravují na zcela jinou jízdu, tu burzovní. Uskutečnit by se měla už v příštím roce. Ještě předtím stihne jejich provozovatel díky velkorysé půjčce od investorů značně posílit flotilu.

Reklama

Americká společnost Neutron Holdings, která pod značkou Lime provozuje sdílené elektrokoloběžky a elektrokola, plánuje v příštím roce zajistit pro tento podnik vstup na burzu. Kvůli tomu již získala od investorů půjčku 523 milionů doalrů (11,5 miliardy korun), kterou chce použít na investice a rozšíření flotily svých nejnovějších modelů elektrokol a elektrokoloběžek Gen4. Agentuře Bloomberg to řekl generální ředitel firmy Wayne Ting.

Uber

Důležitý milník pro Uber. Poprvé vykázal provozní zisk, za konkurencí ale zaostává

Provozovatel alternativní taxislužby Uber vykázal ve třetím čtvrtletí poprvé v historii provozní zisk. Činil osm milionů dolarů (asi 175,5 milionu korun) oproti ztrátě 625 milionů dolarů ve stejném období loni. Uber přesto vykázal čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů. Velký podíl na ní měl pokles hodnoty podílu, který firma vlastní v čínské konkurenční společnosti Didi.

Přečíst článek

„Rozhodně si myslíme, že je to velký krok k tomu, aby Lime v příštím roce vstoupila na burzu,“ uvedl Ting. Skutečnost, že zájem o poskytnutí úvěru firmě byl vyšší, než kolik firma požadovala, podle něj ukazuje, že investoři mají důvěru ve firmu, ale i celý trh mikromobility, dodal.

Nejbližší konkurent Lime, firma Bird Global, vstoupila na burzu tento týden. Učinila tak prostřednictvím fúze s firmou Switchback II, která patří ke společnostem zaměřeným na akvizice, takzvaným SPAC. S jejími akciemi se tak nyní obchoduje na burze v New Yorku.

Firma hodlá použít zhruba 20 milionů dolarů ze získaných peněz na rozvoj udržitelnějšího hardwaru a snížení uhlíkové stopy svého dodavatelského řetězce. Plán je součástí jejího cíle dosáhnout nulových emisí oxidu uhličitého do roku 2030.

Nástup pandemie nemoci covid-19 byl pro firmu Lime tvrdou ranou. Lidé omezili cestování a utekli z center měst, kde se koloběžky využívaly nejvíce. To přimělo celé odvětví zaměřené na mikromobilitu snížit počet zaměstnanců a omezit provoz. Jak se města ale začala znovu otevírat, odvětví začalo opět těžit z obnovení zájmu o elektrokola a elektrokoloběžky jako způsobu pohybu po městě. Lime letos zahájila provoz ve více než 80 nových městech a má flotilu více než 200 tisíc dopravních prostředků.

Tesla, ilustrační foto

Tesla smlouvu s firmou Hertz ještě nepodepsala, práskl Musk a rázem zchudl

Akciové rally Tesly zatnul tipec sám její šéf Elon Musk. Jak jinak, než příspěvkem na Twitteru. Kápo automobilky na sociální síti přiznal, že objednávku od autopůjčovny Hertz na 100 tisíc elektromobilů zatím Tesla nepodepsala.

Přečíst článek

Ting neupřesnil, zda bude Lime usilovat o vstup na burzu prostřednictvím dohody se SPAC, přímého vstupu nebo prostřednictvím primární veřejné nabídky (IPO) akcií. „Budeme se zabývat všemi a vybereme si tu, která bude dávat největší smysl na základně toho, co se bude dít na trhu,“ řekl.

Lime působí i v České republice. Její koloběžky jsou k dispozici v Praze, Brně nebo Plzni.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme