Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nikdo nebude používat naše drony k boji, vzkázal čínský výrobce a stáhl se z Ruska

DJI dron
iStock
 ČTK

Čínská společnost DJI, která je největším výrobcem bezpilotních letadel na světě, přerušuje aktivity v Rusku a na Ukrajině. Firma je jedním z mála čínských podniků, který se tak rozhodl kvůli válce na Ukrajině, informoval web televize Al-Džazíra. Společnost v úterý na svém webu uvedla, že přehodnocuje požadavky na dodržování předpisů po sporech o svou roli ve válce na Ukrajině.

Reklama

Společnost DJI sídlí v Šen-čenu a byla založena v Hongkongu v roce 2006. Na burze se s jejími akciemi neobchoduje.

Firma uvedla, že o dočasném pozastavení aktivit informovala své zákazníky, partnery a další zúčastněné strany. Ředitel korporátní komunikace DJI pro Severní Ameriku Adam Lisberg televizi Al-Džazíra řekl, že společnost kroky podniká ne proto, aby učinila prohlášení o jakékoli zemi, ale aby učinila prohlášení o svých zásadách. DJI podle něj odmítá jakékoli použití svých dronů ke způsobování škod.

„Dočasně pozastavujeme prodej v těchto zemích, abychom zajistili, že nikdo nebude používat naše drony v boji,“ dodal Lisberg.

Aeroflot, Moskva, letiště

Na Západě zuří boj o stovky letadel zabavených v Rusku, ve vzduchu létají miliardy dolarů

Válečný střet Ruska a Ukrajiny odstartoval i boj v západním světě mezi firmami pronajímajícími letadla do Ruska a pojišťovnami. Rusko po invazi zabavilo asi 400 zahraničních letounů pořízených ruskými subjekty na leasing. Firmy se nyní domáhají zaplacení miliard dolarů za stroje, o které přišly. Pojišťovny se brání, že je ještě brzo na to spočítat výši pojistného plnění, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Oznámení firmy přichází poté, co společnost minulý měsíc popřela tvrzení, že předávala ukrajinské vojenské informace do Ruska, připomíná Al-Džazíra. DJI minulý týden zopakovala, že její výrobky jsou určeny pro čistě civilní použití, přičemž její partneři souhlasí s tím, že výrobky nebudou prodávat „zákazníkům, kteří je jasně plánují použít pro vojenské účely, nebo pomohou upravit naše produkty pro vojenské použití“.

Ukrajinská armáda v bojích hojně využívala drony DJI k průzkumu. Záběry z bojiště naznačují, že také Rusko nasazuje drony od DJI, píše Al-Džazíra.

„DJI je čínská, státem podporovaná společnost, ale chce být vnímána jako neutrální globální výrobce,“ citovala Al-Džazíra analytika společnosti IPVM Charlese Rolleta. „Myslím, že DJI je neuvěřitelně znepokojena tím, že bude vnímána jako agent Pekingu,“ dodal.

Firma ale podle Rolleta Ukrajinu konkrétně nepodpořila. „Takže tímto způsobem jsou také v souladu s postojem čínské vlády. A když se podíváte na jejich prohlášení, je to velmi stručné. Používají slovo ‚nepřátelství‘ spíše než válka nebo invaze,“ dodal Rollet.

Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Česká firma Primoco se musí stáhnout z Ruska. Přijde tak o miliony

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV ke konci ledna ukončil činnost v Rusku, kde se svými drony poskytoval služby v civilní oblasti. Důvodem je sankční režim EU vůči Rusku, kvůli kterému firma nemůže získat novou exportní licenci potřebnou pro provoz svých bezpilotních letounů v Ruské federaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme