Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejsou lidi. Tchajwanská společnost TSMC posunula o rok začátek výroby čipů v Arizoně

Nejsou lidi. Tchajwanská společnost TSMC posunula o rok začátek výroby čipů v Arizoně
李季霖 / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Tchajwanská společnost TSMC odkládá zahájení výroby čipů v Arizoně kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků na rok 2025. Její rozhodnutí znamená ránu ambicím administrativy prezidenta Joea Bidena v oblasti technologií, napsal server BBC. Připomíná také, že mezi Washingtonem a Pekingem se vyostřuje boj v sektoru vyspělých technologií.

Reklama

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) kromě ročního zpoždění začátku výroby ve Spojených státech informovala o desetiprocentním poklesu tržeb v letošním roce. Akcie podniku následně odepsaly 3,3 procenta.

Výroba pokročilých mikroprocesorů v továrně v Arizoně na jihozápadě USA bude zahájena v roce 2025, uvedl předseda představenstva TSMC Mark Liu. Závod, který se buduje od roku 2021, se podle něj potýká s nedostatkem pracovníků s „odbornými znalostmi nutnými pro instalaci zařízení v závodě na výrobu polovodičů”. Dodal, že firma pracuje na nápravě situace. Z Tchaj-wanu například posílá zkušené techniky, kteří školí americké pracovníky.

Tesla, ilustrační foto

TSMC se vyloupla konkurence. Čipy do vozů Tesla má vyrábět i Samsung

Největší světový výrobce paměťových čipů, jihokorejská společnost Samsung Electronics, bude pravděpodobně vyrábět čipy nové generace pro zcela samořízené vozy americké automobilky Tesla. Informoval o tom dnes na svém webu deník The Korea Economic Daily. Loni se Tesla domluvila na obdobné spolupráci s tchajwanskou společností TSMC.

Přečíst článek

Po pandemii poptávka klesla

Ve druhém čtvrtletí klesl TSMC čistý zisk o 23 procent na 181,8 miliardy tchajwanských dolarů, v přepočtu 125,2 miliardy korun. Po pandemii covidu-19 se dál snížila poptávka po jeho čipech, které se používají v autech, mobilních telefonech a serverech.

TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě. Firma poprvé oznámila plán na výstavbu závodu v Arizoně v roce 2020, tedy v době prezidentství Donalda Trumpa. Loni v prosinci uvedla, že investice do projektu více než ztrojnásobí na 40 miliard dolarů, tedy 860,6 miliardy korun.

Jde o jednu z největších zahraničních investic ve Spojených státech. Liu tehdy řekl, že první ze dvou výrobních provozů bude spuštěn do roku 2024 a druhý do roku 2026.

Cesta k evropské soběstačnosti. Berlín dá Intelu miliardy eur na vybudování továrny na čipy

Cesta k evropské soběstačnosti. Berlín dá Intelu miliardy eur na vybudování továrny na čipy

Německá vláda se dohodla s americkou společností Intel na podpoře továrny na čipy. Podle informací agentury Bloomberg získá Intel na výstavbu závodu v Magdeburku dotace v objemu 10 miliard eur, v přepočtu zhruba 238 miliard korun.

Přečíst článek

Výzkum za stovky miliard

Spojené státy zavedly řadu opatření proti čínskému odvětví výroby čipů a zároveň investovaly miliardy dolarů na podporu amerického polovodičového průmyslu. Biden loni podepsal zákon, který vyčlenil 280 miliard dolarů na výrobu špičkových technologií a vědecký výzkum v USA. Investice zahrnují daňové úlevy pro firmy, které v zemi vybudují závody na výrobu čipů.

Spojené státy vyrábějí přibližně deset procent celosvětové nabídky počítačových čipů. V roce 1990 se tato země podílela na celosvětové produkci téměř 40 procenty.

Nvidia

Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Americká společnost Nvidia se stala prvním výrobcem čipů, jehož tržní hodnota překonala hranici jednoho bilionu dolarů, tedy zhruba 22 bilionů korun. Cenu akcií podniku tlačí vzhůru silná poptávka po jeho čipech pro umělou inteligenci.

Přečíst článek

Warren Buffett

Sázka na čipy. Buffett zcela výjimečně investoval miliardy do technologické firmy

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway koupila za více než 4,1 miliardy dolarů (96 miliard korun) podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na sdělení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Přečíst článek

Intel, výrobce čipů,

Intel je v Itálii blízko dohodě o stavbě továrny na čipy za miliardy dolarů

Itálie se blíží uzavření dohody se společností Intel v počáteční hodnotě pět miliard dolarů (asi 121 miliard korun) na vybudování pokročilého závodu na výrobu a montáž polovodičů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na svém dva zdroje informované o jednáních.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme