Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Zbraslavi šly k zemi dva vysílače. Na jejich místě vyroste největší datové centrum v ČR

Na Zbraslavi šly k zemi dva vysílače. Na jejich místě vyroste největší datové centrum v ČR
Profimedia
 ČTK

České Radiokomunikace postaví v Praze na Zbraslavi největší datové centrum v ČR. Investují do něj dvě miliardy korun.

Reklama

Největší datové centrum v ČR bude stát v Praze na Zbraslavi na pozemku, kde Radiokomunikace dosud měly tři vysílače pro rozhlasové vysílání na středních vlnách. Už je ale nevyužívá. Dva zbývající tak dnes firma odstranila. Na místě to novinářům řekl generální ředitel společnosti Miloš Mastník.

Stavba datového centra s kapacitou 2080 serverových míst a příkonu přes 25 megawattů se kvůli průtahům při povolovacím řízení zhruba o rok zpozdila. „Pravděpodobně v květnu očekáváme územní rozhodnutí a v červenci stavební povolení. Pak vypíšeme tendr na zhotovitele a na začátku příštího roku začneme stavět,“ uvedl Mastník. Samotná výstavba by měla trvat devět až 12 měsíců.

Příprava demolice 84 metrů vysokých stožárů trvala několik dnů. K zemi šly po odstranění části kotevních lan bez použití výbušnin. Svou funkci vysílače podle Mastníka plnily několik desítek let.

Podívejte se, jak probíhala demolice vysílačů: 

Půjde o sedmé datové centrum, které bude společnost provozovat. Dosud největší je objekt na pražském Žižkově s 500 serverovými místy, vedle toho mají České Radiokomunikace záložní datové centrum na Strahově a dále v Brně, Ostravě a Pardubicích. V rámci nedávné akvizice společnosti Cloud4com (C4C) firma získala od společnosti Aricoma Group i datové centrum Lužice.

Karel Komárek

Komárkova KKCG bude digitalizovat Evropu

Český miliardář Karel Komárek zvýšil své sázky v IT sektoru. Díky několikamiliardové akvizici německé softwarové společnosti Avenga se stal výrazným hráčem na poli digitální transformace Evropy.

Přečíst článek

Velká datová centra provozuje v Česku například T-Mobile, O2, vshosting~ nebo Seznam.cz.

Firmu České Radiokomunikace v roce 2021 koupily od fondů Macquarie Asset Management fondy Cordiant Digital Infrastructure, obchodované na hlavním trhu londýnské burzy.

Google, ilustrační foto

Google chce více naučit Evropany s umělou inteligencí, investuje obří balík peněz

Společnost Google slíbila 25 milionů eur (631,4 miliardy korun) na pomoc lidem v Evropě, aby se naučili používat umělou inteligenci (AI). Program má pomoci lidem v Evropě rozvíjet jejich znalosti, dovednosti a sebedůvěru v oblasti AI, uvedla firma na svém blogu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme