Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muskova SpaceX je po letech opět v zisku. I přes obří investice do rakety Starship

Vesmírná firma SpaceX v prvním čtvrtletí vykázala zisk
ČTK/AP
 ČTK

Vesmírné společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska se v prvním čtvrtletí díky prudce rostoucím tržbám podařilo po dvou ročních ztrátách dosáhnout mírného zisku. Celkový zisk podle předběžných údajů činil 55 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) při tržbách 1,5 miliardy dolarů, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na dokumenty firmy, do kterých měl možnost nahlédnout.

Reklama

Mírný zisk firma zaznamenala po dvou letech výrazných, i když snižujících se ztrát. Firma investuje velké peníze do rakety, která není plně otestovaná a představuje obtížnou technickou výzvu.

Firma SpaceX byla založena před více než 20 lety a stala se dominantním americkým výrobcem raket a má také aktivity v oblasti satelitního internetu. Při nedávném prodeji zaměstnaneckých akcií byla oceněna na zhruba 150 miliard dolarů, což ji staví na úroveň firem Intel nebo Walt Disney. Na společnosti je závislý Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který nemá domácí alternativu k SpaceX pro lety astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici.

FOTOGALERIE: NASA představila nové skafandry pro přistání na Měsíci

V roce 2022 se tržby firmy zdvojnásobily na 4,6 miliardy dolarů, což jí pomohlo loni snížit ztrátu na 559 milionů dolarů z 968 milionů dolarů v roce 2021. Celkové náklady loni stouply na 5,2 miliardy dolarů z 3,3 miliardy dolarů o rok dříve.

Firma SpaceX je soukromá, nemusí proto zveřejňovat informace o svém hospodaření. Někteří lidé, kteří mají ve SpaceX podíl, netuší, kolik firma vydělává nebo prodělává. Mnozí investoři považují své podíly za dlouhodobou sázku a tvrdí, že je nezajímá, zda uvidí výsledky, uvedl list The Wall Street Journal.

Tesla Model X

Tesla uvedla na trh nové modely X a S. Levnější a s menším dojezdem

Americká automobilka Tesla uvedla na americkém trhu levnější verze svých elektromobilů Tesla Model X a Tesla Model S. Výrazně levnější. Má to ale háček. Nižší dojezd. Server CNBC uvedl, že se snižováním cen snaží společnost Elona Muska udržet krok s konkurencí. Dle informací výrobce i amerického serveru byly uvedené vozy levnější v průměru o 10 tisíc dolarů, tedy zhruba 221 tisíc korun.

Přečíst článek

Firma letos v dubnu měla problémy při testu svého obřího dopravního systému Starship bez posádky. Krátce po odstartování ve vzduchu explodoval poté, co se měla oddělit nosná raketa.

SpaceX konkuruje vesmírnému podniku Blue Origin zakladatele internetové společnosti Amazon Jeffa Bezose a společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme