Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Monetě v pololetí vzrostl zisk téměř o pětinu na 1,4 miliardy

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto
Moneta Money Bank
 ČTK

Čistý zisk Monety Money Bank za první pololetí letošního roku meziročně stoupl o 19,3 procenta na 1,43 miliardy korun. Je to díky nižším nákladům na riziko a důslednému řízení provozních nákladů, uvedla banka.

Reklama

Provozní výnosy bance naopak klesly, a to o 18,3 procenta na 5,38 miliardy korun. Meziroční pokles byl ovlivněný mimořádnými jednorázovými výnosy v loňském roce, uvedla Moneta. Vedení banky očekává pro letošní rok čistý zisk tři miliardy korun. Je to o 200 milionů více, než byl původní předpoklad.

Výnosy z poplatků a provizí Monetě v letošním prvním pololetí meziročně stouply téměř o desetinu na 994 milionů korun. Banka to přičítá dobrým výsledkům v distribuci produktů třetích stran a vyšším poplatkům za předčasné splacení. Čistá úroková marže zůstala na 2,7 procenta.

Provozní náklady banky se oproti prvnímu pololetí loňského roku zvedly o 6,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Výsledek byl ovlivněný vyššími odpisy hmotného a nehmotného majetku, regulatorními poplatky a administrativními náklady.

Muž ve stínu, ilustrační foto

Kellnerův stín. Právní stratég Tomáš Brzobohatý byl u všech transakcí PPF

Po smrti Petra Kellnera usedl mezi čtyři hlavní šéfy skupiny PPF, ačkoli do té doby o něm věděl málokdo. Kdo je Tomáš Brzobohatý, právník, dealmaker a největší introvert PPF?

Přečíst článek

Úvěrové portfolio banky se meziročně rozrostlo o 9,2 procenta na více než 239 miliard korun. Napomohl tomu zejména nárůst retailových úvěrů o 14 procent a dvacetiprocentní růst úvěrů živnostníkům a malým firmám. „Významně rostlo především portfolio hypoték, které se meziročně zvýšilo o 27,1 procenta,” uvedla banka.

Počet aktivních klientů bance v prvním pololetí stoupl na 1,36 milionu z 1,35 milionu před rokem. Banka přitom snížila počet svých poboček o šest na 154. Mírně ubylo také zaměstnanců.

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, je čtvrtou největší bankou v Česku podle počtu klientů. Je také jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Na začátku roku začala s Monetou jednat o společném obchodu, kdy by výměnou akcií mezi oběma subjekty vznikla třetí největší banka v Česku. Valná hromada banky koncem června sice nejprve schválila spojení s bankovní částí PPF, následně ale neodsouhlasila jeho financování.

Petr Fejk

Petr Fejk: Jsem hrdý a nepoddajný

Posledních deset let se Petr Fejk držel v ústraní. Ikonický šéf pražské zoologické zahrady, který byl miláčkem médií, upadl v nemilost po angažmá v Českých drahách. Z pozice ombudsmana ho smetly informace o obřím platu, milionové odstupné pak zabilo jeho dlouho budovaný obraz. Fejk se poté držel stranou a rozvíjel podnikatelské plány. Všechno se však změnilo. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz vysvětluje, proč zmizel a proč se znovu objevuje.

Přečíst článek

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme