Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vedení Monety navrhuje dividendu 9 korun na akcii

Moneta Money Bank
ČTK
 ČTK

Čistý zisk Monety Money Bank loni činil 5,2 miliardy korun a meziročně stoupl o 0,3 procenta. Překonal tak očekávání jejího managementu (5 miliard korun).

Reklama

Vedení banky navrhuje dividendu devět korun za akcii, což představuje 88 procent konsolidovaného čistého zisku za loňský rok. Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF.

Objem klientských vkladů meziročně vzrostl o 19,6 procenta na rekordních 400 miliard korun. „Naše strategie růstu klientských vkladů byla úspěšná a dosáhli jsme jí při zachování nákladové disciplíny a udržení stability úvěrových portfolií. Moneta také potvrdila svou pozici lídra v oblasti online bankovnictví v České republice. Rok jsme zakončili s vynikající kapitálovou pozicí, která umožňuje vedení společnosti navrhnout dividendu ve výši devět korun na akcii,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

Růst mezd a vysoká inflace banka částečně kompenzovala výrazným poklesem počtu zaměstnanců (meziročně -9,5 procenta ke konci září), nižším počtem poboček (meziročně o -14 poboček méně ke konci září na celkových 140) a dalšími úspornými opatřeními. 

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

České bankovní domy začaly se snižováním úročení u spořicích účtů od druhé poloviny ledna a docela nenápadně. Sazby tiše tu a tam klesají o desetinky a v cenících probíhají hry s nastavením základních a bonusových sazeb. Kdo si chce být jistý, jakou sazbu dostane, musí čas od času nahlédnout do sazebníků bank nebo sledovat aktualizaci ve svém mobilním bankovnictví. Poklesy se obvykle příliš hlasitě neoznamují. Stále tu je ale možnost získat úročení úspor začínající šestkou.

Přečíst článek

Celkové provozní výnosy loni dosáhly 12,1 miliardy korun, meziročně je to podobný výsledek. Čistý úrokový výnos meziročně klesl o 7,9 procenta na 8,6 miliardy korun. Podle banky jsou za poklesem vyšší náklady na financování, aby Moneta mohla svým klientům nabídnout zajímavé úročení vkladů. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 14,2 procenta na 2,6 miliardy korun. „Toho bylo dosaženo díky provizím z prodeje produktů třetích stran, jako je pojištění a investiční fondy, které k celkovému výsledku přispěly částkou 1,5 miliardy korun, tedy o 40,1 procenta více než v roce 2022,“ uvedla banka. Celkové provozní náklady meziročně vzrostly o 2,4 procenta na 5,7 miliardy korun.

Banka podle analytika XTB Tomáše Cverny překonala odhady trhu v čistém zisku, nicméně u provozních výnosů zaostala mírně za očekáváním. „Ve čtvrtém čtvrtletí mírně zaostal čistý zisk za odhady zejména díky pokračujícímu růstu nákladů na financování,“ podotkl.

Celkový počet klientů loni meziročně vzrostl o 3,7 procenta a ke konci roku dosáhl 1,6 milionu.

Banka také zveřejnila svůj střednědobý výhled na období 2024 až 2028, předpokládá dosažení kumulovaného čistého zisku ve výši 27,7 miliardy korun, což je o 32 procent více než kumulovaný čistý zisk doručený v předchozích pěti letech.

Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Bezhotovostní placení už nemusí být závislé jen na terminálu jako v minulosti. Obchodníci, kteří se zdráhali si pořídit platební terminál kvůli poplatkům, mají nově na výběr další variantu, jak u nich mohou zákazníci platit kartou v mobilu. Obchodníkům bude ke zprovoznění stačit jen vlastní mobil s aplikací a NFC karta. Nové platební řešení, které je vstřícné i pro malé podnikatele a řemeslníky Cvak představila čtveřice bank v čele s Air Bank. Letos se k platbám Cvak připojuje Fio banka, mBank a Moneta Money Bank. Novinku budou ale moci snadno využívat i klienti dalších bank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme