Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kellnerův stín. Právní stratég Tomáš Brzobohatý byl u všech transakcí PPF

Muž ve stínu, ilustrační foto
Pixabay
Pavel P. Novotný

Po smrti Petra Kellnera usedl mezi čtyři hlavní šéfy skupiny PPF, ačkoli do té doby o něm věděl málokdo. Kdo je Tomáš Brzobohatý, právník, dealmaker a největší introvert PPF?

Reklama

Ve výročních zprávách, kde skupina své hlavní tváře pravidelně představuje na atraktivních tematických fotografiích, byste Brzdu, jak mu známí a kolegové říkají, hledali marně. Kellner mu umístění na předních stránkách pravidelně nabízel. Brzobohatý ale odmítal. Uspěli byste až při pohledu do vzdálenější historie. Konkrétně ve výroční zprávě z roku 2004, kde má Brzobohatý dokonce svou ojedinělou fotografii. V tomto roce totiž přestoupil z pozice externího právního poradce z advokátní kanceláře BBH do vnitřní struktury PPF

Jako ředitel investičních projektů se stal jedním z osmi hlavních šéfů rozjeté investiční skupiny s rozsáhlými pravomocemi. Zodpovídal za oblast corporate finance, private equity, nemovitostí a investičního bankovnictví.

Skvělý vyjednávač

Od té doby se jeho jméno na veřejnosti příliš neobjevovalo. Pracoval ve stínu, ale jako hlavní právní stratég je podepsaný pod všemi zásadními transakcemi PPF v její historii. Od převzetí TV Nova a následný prodej zpět CME přes spojení s Generali až po nákup české a slovenské Telefóniky. Aktuálně vyšívá, zatím neúspěšně, na spojení firem PPF s bankou Moneta.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Obří bankovní fúze klopýtla. Akcionáři Monety zamítli navržené financování

Akcionáři Monety na dnešní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení. Uvedla to mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Přečíst článek

Reklama

„Brzdu nepošlete koupit továrnu za Prahou o dvou komínech a jednom majiteli. Jeho parketa jsou obchody, které jsou šachovými partiemi na několik tahů dopředu. Operace se složitým aranžmá, fúze se strukturovanou kupní cenou, s akciemi na burze. Je skvělý vyjednávač,“ popisuje jeho přednosti manažer z okolí PPF, který s Brzobohatým opakovaně spolupracoval. 

Ve stínu se udržel až do letošního roku, kdy introvertního experta na složité transakce a akviziční právo vyhnala na světlo tragická smrt jeho dlouholetého přítele a byznysového souputníka. Dnes společně s Ladislavem Bartoníčkem a vdovou Renátou Kellnerovou chystají skupinu pro budoucnost bez svého zakladatele a hlavního vizionáře. 

Článek vyšel na webu týdeníku Hrot. Publikováno se svolením redakce.

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme