Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kellnerův stín. Právní stratég Tomáš Brzobohatý byl u všech transakcí PPF

Muž ve stínu, ilustrační foto
Pixabay
Pavel P. Novotný

Po smrti Petra Kellnera usedl mezi čtyři hlavní šéfy skupiny PPF, ačkoli do té doby o něm věděl málokdo. Kdo je Tomáš Brzobohatý, právník, dealmaker a největší introvert PPF?

Reklama

Ve výročních zprávách, kde skupina své hlavní tváře pravidelně představuje na atraktivních tematických fotografiích, byste Brzdu, jak mu známí a kolegové říkají, hledali marně. Kellner mu umístění na předních stránkách pravidelně nabízel. Brzobohatý ale odmítal. Uspěli byste až při pohledu do vzdálenější historie. Konkrétně ve výroční zprávě z roku 2004, kde má Brzobohatý dokonce svou ojedinělou fotografii. V tomto roce totiž přestoupil z pozice externího právního poradce z advokátní kanceláře BBH do vnitřní struktury PPF

Jako ředitel investičních projektů se stal jedním z osmi hlavních šéfů rozjeté investiční skupiny s rozsáhlými pravomocemi. Zodpovídal za oblast corporate finance, private equity, nemovitostí a investičního bankovnictví.

Skvělý vyjednávač

Od té doby se jeho jméno na veřejnosti příliš neobjevovalo. Pracoval ve stínu, ale jako hlavní právní stratég je podepsaný pod všemi zásadními transakcemi PPF v její historii. Od převzetí TV Nova a následný prodej zpět CME přes spojení s Generali až po nákup české a slovenské Telefóniky. Aktuálně vyšívá, zatím neúspěšně, na spojení firem PPF s bankou Moneta.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Obří bankovní fúze klopýtla. Akcionáři Monety zamítli navržené financování

Akcionáři Monety na dnešní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení. Uvedla to mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Přečíst článek

„Brzdu nepošlete koupit továrnu za Prahou o dvou komínech a jednom majiteli. Jeho parketa jsou obchody, které jsou šachovými partiemi na několik tahů dopředu. Operace se složitým aranžmá, fúze se strukturovanou kupní cenou, s akciemi na burze. Je skvělý vyjednávač,“ popisuje jeho přednosti manažer z okolí PPF, který s Brzobohatým opakovaně spolupracoval. 

Ve stínu se udržel až do letošního roku, kdy introvertního experta na složité transakce a akviziční právo vyhnala na světlo tragická smrt jeho dlouholetého přítele a byznysového souputníka. Dnes společně s Ladislavem Bartoníčkem a vdovou Renátou Kellnerovou chystají skupinu pro budoucnost bez svého zakladatele a hlavního vizionáře. 

Článek vyšel na webu týdeníku Hrot. Publikováno se svolením redakce.

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme